Clicky


Economie groeit half procent in tweede kwartaal

Economie groeit half procent in tweede kwartaal
14-08-2014 10:00 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met een half procent gegroeid, maar het onderliggend economisch herstel blijft moeizaam. De export is bijna volledig verantwoordelijk voor de groei. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt in een eerste raming.

Op jaarbasis groeide de economie met 0,9 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar kromp de economie nog met 0,4 procent. Eerder was nog een krimp van 0,6 procent gemeld. Dat was weer een bijstelling van een eerder gegeven krimpcijfer van 1,4 procent. Het CBS is daarna echter het bbp anders gaan berekenen.

Het onderliggend herstel van de economie blijft, net als in het eerste kwartaal, 'buitengewoon fragiel en aarzelend', zei hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen donderdag op een persconferentie over de cijfers. "Er is wel sprake van herstel, maar dat is heel matig. Er zijn plus- en minpunten ten opzichte van het eerste kwartaal, maar geen grote uitschieters."

Het CBS ziet als een van die pluspunten een licht herstel van de arbeidsmarkt. Het aantal banen kromp weliswaar met achtduizend, maar dat is wel 'de kleinste krimp in tijden', aldus Van Mulligen. Het aantal banen neemt echter al twaalf kwartalen achtereen af. In het eerste kwartaal daalde het aantal banen met achttienduizend. Het aantal vacatures steeg wel.

De woningmarkt lijkt aan te trekken, evenals het consumentenvertrouwen, meldt het statistiekbureau verder. Dat het vertrouwen groeit is terug te zien in de consumptie, die in het tweede kwartaal redelijk vlak is. In het eerste kwartaal stond de consumptie nog zwaar onder druk, met name door lager gasverbruik als gevolg van een milde winter. "De consumptie was lange tijd een zorgenkind, maar daar lijkt nu verandering in te komen", aldus Van Mulligen.

De industrie kende in het tweede kwartaal een afzwakking van de groei. De industriële productie groeide met anderhalf procent op jaarbasis, tegen een groei van 3,7 procent in het eerste kwartaal. "Zorgelijk", vindt Van Mulligen, omdat de industrie bij economisch herstel doorgaans vooroploopt in vergelijking met andere sectoren. Ook de investeringen, tot voor kort een van de motoren van de aantrekkende economie, vielen in het tweede kwartaal tegen. Zo vielen de investeringen in woningen en infrastructuur terug, terwijl die in het eerste kwartaal nog waren toegenomen. De krimp in de bouwsector houdt bovendien aan.

Ook de cijfers in voor Nederland belangrijke afzetmarkten als Duitsland vielen tegen. Daar kromp de economie met 0,2 procent, bleek donderdag. "Als klein exportland is Nederland sterk afhankelijk van de landen om ons heen, en daar kwakkelt de groei", aldus Van Mulligen. "Nederland doet het in vergelijking met de landen om ons heen zo gek nog niet."

De Nederlandse economie staat er na een krimp in het eerste en een groei in het tweede kwartaal iets beter voor dan eind vorig jaar, meldt het CBS. Per saldo is de economie ongeveer 0,2 procent gegroeid in de eerste zes maanden van het jaar. (Novum)