Clicky


Gezamenlijke actie Belgische en Nederlandse vakbond tegen Ikea

Gezamenlijke actie Belgische en Nederlandse vakbond tegen Ikea
14-08-2014 09:04 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - In de transportsector gingen in Nederland en België vele chauffeursbanen verloren de voorbije jaren. Niet omdat er geen werk is, maar omdat bedrijven over gaan op het inzetten van goedkope chauffeurs.  De  vaak Oost Europese chauffeurs leven maanden in hun vrachtwagencabine en worden verloond volgens de regels in het land  van herkomst. Ook IKEA werkt hier aan mee! Want de chauffeurs die voor IKEA’s transporteur werken in Nederland en België worden uitgebuit. IKEA is hiervan al maanden op de hoogte, maar grijpt niet in. Zo ging IKEA vooralsnog niet in op de uitnodiging van FNV Bondgenoten en BTB België om samen te gaan kijken op de parkings waar de chauffeurs in mensonwaardige omstandigheden moeten bivakkeren in het weekend.

Vakbondsleden informeren winkelend publiek

Daarom hebben FNV Bondgenoten en BTB België besloten om de actie een versnelling hoger te schakelen. Vanaf donderdag wordt het winkelend publiek in België en Nederland geïnformeerd bij de winkels. In pamfletten worden de klanten opgeroepen om per mail IKEA tot de orde te roepen. Inmiddels hebben al 5.500 mensen binnen één dag een mail gestuurd.

Online petitie

Beide vakbonden starten daarnaast een online petitie, waar iedereen zijn steun kan betuigen.

Edwin Atema van FNV Bondgenoten:  “Met deze campagne pakken we de zaak ook internationaal aan. Woensdag heeft het wereldwijde ITF congres  in Sofia de praktijken van IKEA veroordeeld en hebben vele vakbonden hun solidariteit betuigd. Op dit congres zijn 2000 vakbondsvertegenwoordigers van 397 transportvakbonden uit 116 landen. Als we hier met onze collega’s van over de hele wereld spreken dan kunnen ze niet geloven dat IKEA voor ritjes in Nederland en België chauffeurs uit Oost-Europa laat halen. Ze steunen onze actie.”

Frank Moreels, federaal secretaris BTB: “ Hoewel er in Nederland en België politieke aandacht is voor het thema en de eerste tekenen van wetshandhaving door de overheid zichtbaar zijn, blijven grote opdrachtgevers de transportketen systematisch uitwringen. Nu is het genoeg geweest. We contacteerden IKEA verschillende keren, maar dat leverde niks op. Daarom lanceren we nu deze campagne”.

Edwin Atema: “Met de praktijken van IKEA zien we hoe belangrijk de Wet ketenaansprakelijkheid is in Nederland. In België hebben ze de nieuwe wet op de hoofdelijke aansprakelijkheid waarmee opdrachtgevers verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de lonen van werknemers die werk voor ze verrichten. Het wordt dan ook hoog tijd dat we een dergelijke wet in Nederland krijgen.”

BTB en FNV Bondgenoten roepen niet op tot een boycot, maar willen dat IKEA-klanten beseffen dat IKEA een dubbele moraal hanteert: enerzijds koploper in duurzaamheid, maar aan de andere kant worden bewust andere standaarden gehanteerd voor onderaannemers.