Clicky

 
Transport Online - EVO en Fenedex: snel overleg gevolgen sancties andere sectoren

EVO en Fenedex: snel overleg gevolgen sancties andere sectoren

EVO en Fenedex: snel overleg gevolgen sancties andere sectoren
13-08-2014 18:56 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

ZOETERMEER - Verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex willen in gesprek met het kabinet en de Tweede Kamer om de gevolgen van de sancties te beperken voor andere sectoren dan de agrarische sector. Bederfelijke goederen vragen om onmiddellijke actie, maar volgens EVO en Fenedex krijgen veel andere sectoren op de middellange en lange termijn met negatieve effecten te maken.

Tot nu toe sprak het kabinet vooral over de gevolgen voor de agrarische sector, maar volgens EVO en Fenedex treffen de sancties andere sectoren evenzeer. De organisaties pleiten daarom voor een pakket maatregelen dat de schade van ondernemers uit alle sectoren zoveel mogelijk voorkomt of compenseert – EVO en Fenedex roepen ondernemers die schade leiden op om zich te melden.

Sancties

EVO en Fenedex willen met het kabinet bespreken hoe deze maatregelen er uit kunnen zien. De sancties treffen bijvoorbeeld bedrijven in de voedselverwerkende of olie- en gasindustrie. Maar ook bedrijven die ‘dual-use’ goederen (goederen die zowel militair als civiel gebruikt kunnen worden) in- en uitvoeren, zoals glas, rubberen afdekringen en opslagtanks. De gevolgen van deze sancties kunnen volgens EVO en Fenedex oplopen tot drie miljard euro – 0,5% van het Bruto Nationaal Product (BNP). De omvang van de getroffen sectoren en de mogelijke schade voor de Nederlandse economie is te groot om alleen de agrarische sector te hulp te schieten.

Steun

Het pakket aan maatregelen kan volgens EVO en Fenedex allereerst bedrijven helpen die aantoonbaar door de ingestelde sancties in hun voortbestaan bedreigd worden. De organisaties willen dat het kabinet niet per se alle door de sancties geleden schade vergoedt, maar een constructieve bijdrage levert aan het verzachten van de klap die bedrijven hierdoor moeten verwerken. Ook kunnen handelsmissies bijdragen aan het aanboren van nieuwe markten. Tot slot kan de belastingdienst terughoudend optreden bij het invorderen van belastingschulden als gevolg van de sancties.

Meldpunt

Bedrijven die getroffen zijn door de sancties kunnen zich melden op www.handelmetrusland.nl. Volgens EVO en Fenedex helpt dit om een beter beeld te krijgen van de problematiek van de getroffen bedrijven, waardoor het kabinet en de Kamer een passend pakket aan maatregelen kunnen vaststellen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,080
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden