Clicky


Poetin showt wapens aan Egyptische president

Poetin showt wapens aan Egyptische president
12-08-2014 18:56 | Buitenland | auteur De Redactie

MOSKOU - De Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi is dinsdag in Rusland aangekomen om te praten over het aanhalen van de handelsbetrekkingen en de militaire samenwerking. Meteen na aankomst in Sotsji werd hij op een show van Russische wapens onthaald, vervolgens ging hij met de Russische president Vladimir Poetin in overleg.

Na de besprekingen zei Poetin dat ze nauwere militaire samenwerking overeen waren gekomen. Poetin zei dat Rusland al sinds de ondertekening van een memorandum in maart wapens aan Egypte levert, maar gaf geen bijzonderheden.

Poetin zei ook dat Rusland graag meer citrusvruchten, aardappelen en andere landbouwproducten uit Egypte importeert. Daarmee zou het een deel van de producten uit het Westen kunnen vervangen die Rusland boycot als vergelding voor westerse sancties vanwege de crisis rond Oekraïne. Poetin zei verder dat Rusland volgend jaar de export van graan naar Egypte fors zal opvoeren.



Rusland is er veel aan gelegen om Egypte, een belangrijke Amerikaanse bondgenoot in het Midden-Oosten, van de Verenigde Staten los te weken. Vanwege mensenrechtenschendingen in Egypte is de relatie met de VS bekoeld. Egypte was in de jaren vijftig en zestig de belangrijkste Arabische bondgenoot van Moskou. (Novum)