Clicky


Boycot slaat nog geen gat in omzet kaashandel

Boycot slaat nog geen gat in omzet kaashandel
12-08-2014 17:22 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Nederlandse kaashandelaren merken vooralsnog weinig van de Russische boycot op onder meer zuivel. Hoe groot de gevolgen op de langere termijn zijn, is echter nog onduidelijk. "Die zijn nog niet direct zichtbaar", zo laat een woordvoerder van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) dinsdag desgevraagd weten.

Doordat kaas - anders dan veel groente en fruit - voor langere tijd houdbaar is hebben exporteurs alle tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe koper voor de kazen die aanvankelijk voor Rusland bedoeld waren, maar het land nu niet meer in mogen. "Hoe moeilijk dat is, verschilt per exporteur", aldus de zegsman.

Kaashandelaren hebben zodoende niet meteen hulp uit Brussel nodig om de dalende inkomsten op te vangen, een maatregel waar de verkopers van groente en fruit wel voor pleiten. Het is echter 'goed mogelijk' dat de Russische handelssancties over enkele weken wel doorwerken in de omzet van kaashandelaren, zegt de NZO-woordvoerder.

Nederland verkoopt jaarlijks voor iets meer dan 230 miljoen euro aan kaas aan Rusland, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het land neemt daarmee bijna zeven procent van de totale Nederlandse kaasexport af. Kaas wordt daarmee in verhouding veel harder getroffen dan groente en fruit, waarvan slechts een procent naar Rusland gaat.

Bij Westland Kaas - maker van onder meer Maaslander - zijn de zorgen over de boycot echter verwaarloosbaar. Het bedrijf uit Huizen exporteert namelijk alleen Old Amsterdam naar Rusland en die uitvoer bedraagt niet meer dan een procent van de totale omzet. "Die volumes zijn zo klein, dat we die kaas gewoon aan andere klanten kunnen verkopen", aldus een woordvoerder.

Bel Group, dat onder meer Leerdammer maakt, verkoopt ook kaas aan Rusland, aldus een woordvoerder. Het bedrijf wil echter niet ingaan op hoe groot die export is en verwijst voor cijfers naar de NZO. Ook Doc Kaas, dat als coöperatie kaas maakt met de melk van 1100 aangesloten boeren, wil niet nader ingaan op zijn handel met Rusland.

Volgens Ko van Beek, directeur van Van Beek Intercheese, hebben de sancties nauwelijks effect omdat de kaasexport naar Rusland toch al beneden peil lag. Eind vorig jaar stelde Rusland namelijk al een blokkade in tegen 27 Nederlandse verkopers, omdat het toezicht niet in orde zou zijn. De schade van die boycot begon pas net weer weg te ebben, aldus Van Beek.

Rusland maakte vorige week woensdag bekend veel van de Nederlandse groente, fruit, zuivel, vlees en vis in de ban te doen. Het land nam die maatregel als reactie op de sancties die de Europese Unie eerder tegen Rusland uitvaardigde. De leiders van de EU deden dat omdat ze de hand van Rusland zien bij de instabiele situatie in het oosten van Oekraïne. (Novum)