Boycot Rusland treft slechts fractie van export

Boycot Rusland treft slechts fractie van export
12-08-2014 11:14 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Russische handelsboycot van agrarische producten raakt slechts 0,1 procent van de totale Nederlandse goederenexport. Wel treft de boycot vooral die producten die in Nederland zelf geproduceerd zijn. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

De goederen die onder het importverbod vallen, waren vorig jaar goed voor 527 miljoen euro. Ongeveer de helft betrof zuivelproducten.

Van de geboycotte goederen wordt 91 procent in Nederland geproduceerd. Aan de export van zelfgeproduceerde goederen verdient Nederland relatief veel. Van de totale uitvoer naar Rusland is zo'n zestig procent van Nederlandse bodem.

Als de wederuitvoer niet wordt meegerekend, bedraagt het aandeel van de goederen waarvoor de sancties gelden 0,2 procent van de totale export. Wederuitvoer is de export van goederen die Nederland eerst zelf heeft geïmporteerd. Wederuitvoer levert veel minder op.

Nederland exporteerde vorig jaar voor bijna zeven miljard euro naar Rusland. Dat is minder dan twee procent van het totaal van 433 miljard euro. Daarmee is Rusland elfde op de lijst van belangrijkste handelsbestemmingen, aldus het CBS. In de eerste helft van dit jaar daalde de export naar het land al met zeven procent. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,762
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden