Clicky


'Russische hulptrucks op weg naar Oost-Oekraïne'

'Russische hulptrucks op weg naar Oost-Oekraïne'
12-08-2014 09:52 | Buitenland | auteur De Redactie

MOSKOU - Zo'n 280 vrachtwagens met tweeduizend ton hulpgoederen zijn dinsdag vanuit Moskou vertrokken naar Oost-Oekraïne. Dat hebben Russische staatsmedia gemeld. Een dag eerder ging de regering in Kiev akkoord met een internationale hulpmissie in het gebied, gecoördineerd door het Internationale Rode Kruis.

Andre Loersch, woordvoerder van het Internationale Rode Kruis, heeft naar eigen zeggen 'geen informatie over de inhoud' van de Russische vrachtwagens. Ook zegt Loersch niet te weten waar ze naartoe gaan. "Op dit moment hebben we geen overeenkomst over deze missie en het lijkt een initiatief van de Russische Federatie." De missie Rode Kruis zou naar de regio Loehansk gaan, waar al weken een tekort aan water en elektriciteit is.

Dit wekt waarschijnlijk argwaan bij westerse leiders, die de afgelopen dagen hun vrees uitspraken dat Rusland het sturen van noodhulp mogelijk wil gebruiken als dekmantel voor een militaire invasie. De president van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, waarschuwde het Russische staatshoofd Vladimir Poetin maandag nog geen militairen naar Oekraïne te sturen, ook niet als humanitaire missie. De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko zeiden maandag dat 'iedere inmenging van Rusland in Oekraïne zonder formele goedkeuring onacceptabel en een schending van het internationaal recht is'.

De vrachtwagens die in de ochtend zijn vertrokken zouden alles van babyvoedsel tot slaapzakken aan boord hebben. Een Russisch-Orthodoxe priester sproeide wijwater op de voertuigen. Volgens verslaggevers van de Russische televisie is het konvooi van wit geschilderde trucks met een rood kruis erop onderdeel van de missie die Kiev heeft goedgekeurd. Het duurt tot een dag voor de trucks op de plaats van bestemming zijn.

Vorige week zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Samantha Power dat Washington blijvende bemoeienis van Rusland met Oekraïne zou zien als een 'militaire invasie' van dat land. Power onderstreepte dat dit ook gold voor een Russische humanitaire missie. Kiev en het Westen hebben Moskou er herhaaldelijk van beschuldigd de pro-Russische separatisten te steunen. (Novum/AP)