VNO-NCW schat schade sancties op anderhalf miljard

VNO-NCW schat schade sancties op anderhalf miljard
12-08-2014 09:09 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Russische handelssancties kosten de Nederlandse export zo'n anderhalf miljard euro. Dat zegt voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer dinsdag in Het Financieele Dagblad. In handelscijfers van de Europese Commissie werd vorige week van een schadelast van een half miljard uitgegaan.

De Boer is een stuk pessimistischer dan Brussel, omdat in de berekeningen van de commissie niet is gekeken naar de Nederlandse bedrijven die via Polen en de Baltische staten naar Rusland exporteren. Ook werd de wederuitvoer, de export van producten die niet in Nederland zijn geproduceerd, niet meegeteld. "Als je dat alles wel meerekent, is het directe effect van de boycot minstens anderhalf miljard", laat hij optekenen.

VNO wil dat het kabinet en de Europese Commissie compensatie bieden voor bedrijven en dat de fiscus coulant is bij het innen van belastingen. Ook vindt de belangenvereniging, net als MKB Nederland en land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland, dat het overaanbod dat ontstaat terug moet worden gedrongen door producten niet meer te oogsten of te vernietigen. Dat voorkomt dat de prijzen sterk dalen. Daarvoor moet dispensatie op het Europese mededingingsbeleid komen.

De werkgeverskoepel sprak maandag met bedrijven die door de strafmaatregelen worden getroffen. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma was ook kort bij die gesprekken aanwezig, meldt de krant. De Boer benadrukte bij Dijksma dat er snel besluiten moeten worden genomen. Om dat proces te bespoedigen stuurt VNO de schadeanalyse door naar de Europese Commissie, schrijft het FD. Een comité in Brussel buigt zich donderdag over de gevolgen van de sancties. (Novum)NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,801
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden