Clicky


VS werpen weer voedselpakketten af boven Irak

VS werpen weer voedselpakketten af boven Irak
09-08-2014 09:52 | Buitenland | auteur De Redactie

BAGHDAD - De Verenigde Staten hebben opnieuw voedselpakketten en water gedropt in Noord-Irak. Drie vliegtuigen hebben 72 pakketten met daarin 28 duizend maaltijden en bijna 5700 liter water afgeworpen. Dat gebeurde boven het gebergte waar tienduizenden leden van de yazidi-stam heen zijn gevlucht, zegt het Amerikaanse leger.

De leden van de stam ontvluchtten hun huizen nadat de terreurgroep Islamitische Staat een ultimatum had gesteld. Ze konden zich tot de islam bekeren, een speciale belasting betalen of hun biezen pakken. Deden ze dat niet, dan zouden ze worden gedood.

Ongeveer vijftigduizend yazidi's sloegen vervolgens op de vlucht. Volgens de Verenigde Naties is de helft van hen nog kind. De stamleden, volgers van een eeuwenoude religie, houden zich nu al dagen schuil in de bergen. Er is daar geen voedselvoorziening of water.

De vliegtuigen die de dropping uitvoerden werden beschermd door twee straaljagers. Het is de tweede dropping in twee dagen tijd. Vrijdag werd in de vroege ochtend ook al een dropping uitgevoerd. Toen werden achtduizend maaltijden en ruim twintigduizend liter water afgeworpen. (Novum/AP)