Clicky


Situatie groentesector al maanden precair

Situatie groentesector al maanden precair
08-08-2014 16:45 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De groentesector kampt al het hele jaar met een veel te lage prijs voor tomaten, paprika en komkommers. Door de donderdag aangekondigde boycot van Rusland van gewassen uit de Europese Unie zal dat alleen nog maar erger worden. Dat zegt Ad Klaassen van DPA, de koepelorganisatie voor groenteveilingen in Nederland.

De prijs van tomaten lag ook al voor de donderdag aangekondigde Russische tegensancties ver onder de kostprijs van 60 tot 65 cent per kilo. Nadat vorige week al fruit en groente uit Polen door de Russen werd geweerd, kregen de prijzen opnieuw een flinke klap.

Na een licht herstel begin deze week, gingen de prijzen volgens Klaassen donderdag verder omlaag. "Voor sommigen partijen was al geen prijs meer te maken. Dat bekent dus nul cent." De komende weken wordt dat nog erger, vreest de woordvoerder namens de veilinghuizen. "Het perspectief is niet best."



Volgens Klaassen krijgen daarnaast ook de telers van sla problemen. Vooral speciale slasoorten, zoals lollo rosso, vinden onder Russen normaal gezien gretig aftrek. Als dat soort sla overblijft op de Nederlandse markt, drukt dat ook de prijzen van andere, normalere slasoorten.

De gemiddelde prijzen voor bijvoorbeeld tomaten zijn overigens moeilijk te geven. Bij veilinghuis The Greenery lag de prijs voor een kilo trostomaten donderdag op twintig cent, blijkt uit gegevens van vakblad Groente en Fruit. Veel handel vindt echter niet meer op een veiling plaats, maar via de telefoon door handelaren. (Novum)