Clicky


 


'Mkb'ers voor het eerst in jaren weer positief'

'Mkb'ers voor het eerst in jaren weer positief'
08-08-2014 09:38 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Nederlandse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zijn voor het eerst in jaren weer optimistisch over de economie en het klimaat voor bedrijven. De mkb'ers putten hun hoop vooral uit het economisch herstel van Nederland en de rest van de wereld, zo stelt het economisch bureau van ING vrijdag in een onderzoek.

De index van de bank die het sentiment van ondernemers meet, steeg de afgelopen maanden naar een stand van 105 punten, iets wat sinds 2011 al niet meer was voorgekomen. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van een aantal maanden geleden, toen de graadmeter nog ruim onder de grens van honderd punten vertoefde.

Middelgrote bedrijven in de industrie en groothandel zijn verhoudingsgewijs het meest positief over het ondernemingsklimaat. "Dat zijn de sectoren die altijd het eerst profiteren van de aantrekkende economie", zo licht ING-econome Katinka Jongkind toe in De Telegraaf. "Het kleinbedrijf volgt daarna pas."

Bij bedrijven in de horeca, zorg en het onderwijs overheerst daarentegen nog altijd enig pessimisme. Vooral onderwijs en zorg worden momenteel hard getroffen door bezuinigingen en hervormingen. De horeca lijkt daarentegen de weg naar boven enigszins te hebben gevonden. De optimistische bedrijven zijn vooral positiever in hun verwachtingen over de komende twaalf maanden. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,273
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions