Luchtsteun en luchtaanvallen VS in Irak

Luchtsteun en luchtaanvallen VS in Irak
08-08-2014 09:02 | Buitenland | auteur De Redactie

WASHINGTON - De Verenigde Staten zullen waar nodig luchtaanvallen uitvoeren tegen opstandelingen van de Islamitische Staat in Irak. Daarnaast zullen de Amerikanen religieuze minderheden in Irak luchtsteun bieden. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdagochtend gezegd.

Washington heeft besloten tot de luchtaanvallen, omdat de strijders van IS (die zich voorheen ISIS noemden) in hun opmars in Noord-Irak ook de stad Irbil naderen, zei Obama. In Irbil bevindt zich een Amerikaans consulaat en zijn Amerikaanse militairen gestationeerd. "Om de opmars richting Irbil te stoppen, heb ik het leger opdracht gegeven gerichte aanvallen uit te voeren tegen konvooien van ISIS-terroristen die zich richting de stad begeven."

De luchtsteun aan religieuze minderheden komt mede op verzoek van de Iraakse regering, vervolgde de president. Duizenden mensen zijn in Irak door de islamitische opstandelingen in het nauw gedreven. "Deze terroristen gedragen zich met name barbaars tegen religieuze minderheden", zei Obama in het Witte Huis.Deze minderheden, christenen en yazidi's - volgers van een eeuwenoude religie met aanknopingspunten met het zoroastrisme, zullen vanuit de lucht hulpgoederen ontvangen, waaronder water en voedsel. "Duizenden, mogelijk tienduizenden, zoeken hun toevlucht nu op een berg, met vrijwel niets meer dan de kleren om hun lijf. Ze hebben geen voedsel en water. (...) Ondertussen hebben de ISIS-troepen opgeroepen tot de systematische vernietiging van het hele yazidi-volk, wat zou neerkomen op genocide."

Obama sloot de inzet van grondtroepen uit. "Als opperste bevelhebber zal ik niet toestaan dat de Verenigde Staten worden meegesleurd in een nieuwe oorlog in Irak." (Novum/AP)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,759
Diesel1,465

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden