Clicky


Kabinet onderzoekt mogelijke maatregelen sancties

Kabinet onderzoekt mogelijke maatregelen sancties
07-08-2014 19:08 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het kabinet wil in Europees verband bekijken of er maatregelen genomen moeten worden tegen de Russische ban op voedsel- en zuivelproducten uit het Westen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag laten weten in reactie op de Russische sancties. Op dit moment brengt het kabinet de gevolgen van de boycot voor de Nederlandse economie in kaart.

"Het kabinet heeft op Europees niveau nauw contacten over de gevolgen van de maatregelen", zegt een woordvoerder van het ministerie. "Samen met de Europese Commissie bestuderen we de precieze inhoud van de sancties", zo stelt hij. "Daar zullen we ook kijken of er maatregelen genomen moeten worden."

Het kabinet schaart zich achter de verklaring die de Europese Commissie eerder op de dag naar buiten bracht. Volgens Brussel zijn de tegensancties die Rusland tegen het Westen heeft afgekondigd 'duidelijk politiek gemotiveerd'.

De zegsvrouw van het ministerie benadrukt dat het kabinet nauw contact onderhoudt met vertegenwoordigers uit de land- en tuinbouwsector, die zwaar wordt getroffen door de maatregelen. Ondernemers die vragen hebben over de sancties kunnen volgens de woordvoerder bellen met het telefonisch loket van de rijksoverheid.

De Russische voedselban volgde donderdag nadat de EU Rusland vorige week zware economische sancties had opgelegd vanwege de Russische bemoeienis met buurland Oekraïne. Rusland annexeerde de Krim en steunt de separatisten in het oosten van het land die mogelijk lijnvlucht MH17 van Malaysia Airlines hebben neergehaald.  (Novum)