Clicky


Russische sancties gericht op vlees, vis en fruit

Russische sancties gericht op vlees, vis en fruit
07-08-2014 12:40 | Algemeen | auteur De Redactie

MOSKOU - Rusland richt zijn sancties op exporteurs van vlees, vis, zuivelproducten, groenten en fruit. De Russen blokkeren de import van voedsel uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Noorwegen. Dat werd donderdag bekendgemaakt door de Russische premier Dmitri Medvedev.

Het importverbod geldt een jaar en gaat meteen in. De Russen overwegen luchtvaartmaatschappijen uit de sanctielanden te verbieden over Russisch luchtruim te vliegen op vluchten van en naar Azië. Daarover is nog geen beslissing genomen, zei Medvedev donderdag.

Babyvoeding is expliciet uitgesloten van de sanctiemaatregelen. Bloemen, een belangrijk Nederlands exportproduct, zijn niet op de sanctielijst terug te vinden. Ook alcohol willen de Russen blijkbaar blijven importeren.

De Europese Unie exporteerde vorig jaar voor 11,8 miljard euro aan landbouwproducten naar Rusland. De Verenigde Staten exporteerden voor 1,3 miljard dollar (bijna een miljard euro) richting Rusland.

Woensdag werd al bekend dat Rusland met tegenmaatregelen zou komen tegen de landen die sancties hebben ingesteld tegen Rusland vanwege de spanningen in Oekraïne. De Russische president Vladimir Poetin had een decreet met die strekking uitgevaardigd. (Novum/AP)