Clicky


Fugro mag zoektocht MH370 uitbreiden

Fugro mag zoektocht MH370 uitbreiden
06-08-2014 09:34 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het Nederlandse bedrijf Fugro gaat vanaf september met een tweede schip op de bodem van de Indische Oceaan naar de vermiste vlucht MH370 zoeken. Dat heeft de bodemonderzoeker woensdag bevestigd, na uitspraken van de Australische vicepremier Warren Truss. Fugro had sinds juni al een schip werkzaam in het zoekgebied.

Fugro heeft een aanbestedingsprocedure gewonnen van Australische vervoerveiligheidsraad. Het is nog niet precies bekend wat de operatie gaat kosten. Truss wees erop dat het vliegtuig in theorie een dag na het opzetten van de uitgebreide zoekactie al kan worden gevonden, maar het duurt naar verwachting een jaar voor het hele gebied van zo'n zestigduizend vierkante kilometer is doorzocht. Volgens Fugro heeft de Australische regering een bedrag van zestig miljoen dollar 42 miljoen euro) opzijgezet voor de gehele zoektocht. "Ik ben voorzichtig optimistisch dat het vliegtuig in dit gebied wordt gevonden", verklaarde Truss.

Fugro gaat het gebied met twee schepen doorzoeken. De Equator, die al sinds juni aan een zoekopdracht werkt, krijgt daarbij gezelschap van de Discovery. De schepen slepen ieder een onderwatervoertuig. Bij de zoekactie wordt onder meer sonar ingezet. Ook kan vanuit het schip worden gekeken naar videobeelden die vanuit de de gesleepte voertuigen worden gemaakt. Het bedrijf uit Leidschendam doet al jaren onderzoek naar de zeebodem en geeft voornamelijk adviezen aan de olie- en gasindustrie.

De MH370 verdween begin maart spoorloos met 239 mensen aan boord. De recente crash van de MH17 in Oekraïne, ook een vlucht van Malaysia Airlines, heeft volgens Truss geen invloed gehad op de zoekacties naar de MH370. Er is bijvoorbeeld geen personeel weggehaald en op de andere zaak gezet. (Novum)