Transport Online - Butter Transport naar rechter om verbod You-Tube filmpje FNV Bondgenoten [+video]

Butter Transport naar rechter om verbod You-Tube filmpje FNV Bondgenoten

Butter Transport naar rechter om verbod You-Tube filmpje FNV Bondgenoten [+video]
20-03-2012 13:15 | Arbeidsvoorwaarden | auteur de redactie
Afgelopen vrijdag lanceerde FNV Bondgenoten een "Gelijk werk, Gelijk loon"-campagnefilmpje over de praktijken van Butter Transport. In het filmpje is te zien wat FNV Bondgenoten het laatste jaar heeft aangetroffen bij Butter en haar buitenlandse ondernemingen. Poolse chauffeurs die in de openlucht hun potje koken en een Belgische postbusonderneming van waaruit Poolse chauffeurs te werk worden gesteld in Nederland. Afgelopen weekeinde eiste Butter bij monde van haar advocaat verwijdering van het bewuste filmpje. Gisterenmiddag kondigde de advocaat aan dat Butter in kort geding een verbod op het filmpje zal gaan eisen.

De dagvaarding is inmiddels onderweg aldus de advocaat van Butter. Edwin Atema van FNV Bondgenoten: "Uiteraard hebben we Butter gevraagd wat zij nu precies onrechtmatig vinden aan het filmpje. Tot op heden hebben wij hier nog geen concrete reactie op gekregen. Dat FNV Bondgenoten geen reclamespotje voor Butter heeft gemaakt moge duidelijk zijn, hiervoor is de vakbond van en voor chauffeurs dan ook niet opgericht. Als Butter niet kan aangeven waarom het filmpje onrechtmatig is, zien wij geen reden om het van internet te halen."

Butter laat via een aantal creatieve buitenlandse constructies Poolse chauffeurs tegen een Pools salaris werken op de Nederlandse vervoersmarkt. Door dit soort praktijken betekent komen in de ogen van FNV Bondgenoten Nederlandse en Belgische chauffeurs op straat te staan en worden de Oost- Europeanen.

Afgelopen zaterdag kregen tien chauffeurs van Runia Transport uit Nijemirdum te horen dat er geen werk meer voor ze was. Reden hiervoor is dat Butter Transport het werk heeft overgenomen. Edwin Atema: "We zien in dit verhaal al onze campagnepunten: Nederlandse chauffeur eruit, Oost-Europeaan uitgebuit en concurrentievervalsing. We hebben van Butter nog niet gehoord dat ze, samen met het werk, ook de Nederlandse chauffeurs van Runia overnemen. Met haar buitenlandconstructies zit Butter vast niet op extra Nederlandse chauffeurs te wachten."

Het conflict gaat over onderstaand filmpje:


Lees ook:
» FNV Bondgenoten lanceert spraakmakende film over Polen-uitbuiting bij Butter Transport [+video]
Vakbonden willen dat Belgische inspectie postbusonderneming Butter Transport aanpakt
» FNV wil Butter transport onder ede horen over 'Polenconstructie'
» Actie tegen dumplonen bij Aviko Patat [+foto's]
» Maandag acties bij Aviko Patat vanwege goedkope Polen
» Geen ontslag voor vrachtwagenchauffeur OR voorzitter bij Butter Transport
» Rechtbank verrast door grote belangstelling zaak Butter Group
» Rechtszaak Butter Transport tegen OR-voorzitter dient maandag in HoornNieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,741
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions