Clicky


Personeel Jan de Roos Transport Lemmer BV eisen via rechter achterstallig loon

Personeel Jan de Roos Transport Lemmer BV eisen via rechter achterstallig loon
05-08-2014 14:04 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

LEMMER - Voor de rechtbank van Leeuwarden diende dinsdag een kort geding tegen Jan de Roos Transport Lemmer BV. Dit kort geding is aangespannen door FNV Bondgenoten namens personeel werkzaam bij het voornoemde transportbedrijf. Het personeel eist achterstallig loon op via de rechter.

Op dinsdag 27 mei zijn Jan de Roos Transport BV, Jan de Roos Montage BV en Jan de Roos Verhuur Lemmer BV failliet verklaard. Het was niet de eerste keer dat Jan de Roos failliet ging en, naar nu blijkt, zijn volgens FNV Bondgenoten, zowel de curator. mr. Verdonk, en het UWV niet akkoord gegaan met dit faillissement.

Bij een normaal faillissement en doorstart worden de chauffeurs ontslagen en het UWV neemt dan de (achterstallige) loonbetaling voor haar rekening. "Zowel wij als vakbond, als de curator en het UWV vinden dat hier sprake van een malafide doorstart. De curator weigert het personeel te ontslaan en het UWV weigert de lonen te betalen", meldt Edwin Atema van FNV Bondgenoten en Stichting VNB dinsdagmiddag aan Transport Online.

Een snelle check bij de Kamer van Koophandel leert dat Jan de Roos Transport Lemmer BV opgericht is op 27 mei 2014, de dag van het faillissement van Jan de Roos Transport BV.

"Ook is duidelijk geworden dat het bedrijf zonder NIWO vervoersvergunningen rijdt. Dat is gewoon een economisch delict! En het wordt gewoon zonder blikken of blozen verteld", gaat Atema verder.

In mei vertelde eigenaar de Roos zelf over zijn faillissement het volgende: "Er zijn al bijna geen marges. Wanneer dan een aantal klanten failliet gaan is dat gewoon puur verlies. Daarbij kwam ee vordering van de Belastingdienst. We zijn met ze om tafel gegaan maar zij willen geen regeling. Er valt niet met de Belastingdienst te onderhandelen. Er werd gezegd dat we of direct het volledige bedrag dienden te betalen anders zouden zij faillissement aanvragen. Dat hebben wij nu zelf gedaan", aldus Jan de Roos.

Op 27 februari 2013 gingen al eerder twee bv's van Jan de Roos failliet. De transporttak bleef toen echter overeind staan. Twee jaar eerder startte het bedrijf, in 2011, ook al door, toen nog onder een andere eigenaar. De curator zei toen: "De ondernemer is van plan om weer door te starten. Maar ik wil niet dat er over twee jaar weer hetzelfde gebeurt: een faillissement."

Jan de Roos Transport is actief in verschillende takken van transport. Voor elk soort transport of dat nu lang, breed of hoog is heeft het bedrijf, volgens eigen zeggen, een oplossing.

De rechter doet over twee weken uitspraak.