Clicky


Ebolaslachtoffer onderweg naar VS voor behandeling

Ebolaslachtoffer onderweg naar VS voor behandeling
05-08-2014 09:46 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De twee Amerikaanse hulpverleners die in Liberia geïnfecteerd zijn geraakt met het ebolavirus lijken aan de beterende hand. Dat hebben de hulporganisaties waar zij voor werken gezegd. Of dat te danken is aan een experimenteel medicijn dat zij krijgen toegediend is nog niet te zeggen. Een van de hulpverleners, Nancy Writebol, werd dinsdag opgepikt door een vliegtuig dat haar naar Atlanta brengt. Haar collega Kent Brantly wordt daar al behandeld.

De twee Amerikanen werden besmet tijdens hun werkzaamheden in Liberia. Vier landen in West-Afrika - Guinee, Sierra Leone, Liberia en Nigeria - hebben te kampen met de ebola-uitbraak, die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 887 levens heeft geëist. Meer dan zestienhonderd mensen zijn besmet.

Er bestaat geen vaccin of medicijn tegen ebola, maar daar wordt aan gewerkt. Het experimentele medicijn dat Writebol en Brantly krijgen toegediend heet ZMapp en wordt door een farmaceutisch bedrijf in San Diego geproduceerd. Het wordt vervaardigd van antilichamen die door proefdieren worden aangemaakt en moet het immuunsysteem ondersteunen in de strijd tegen het ebolavirus.

Brantley heeft daarnaast een bloedtransfusie ondergaan met bloed van een 14-jarige jongen die een ebolabesmetting overleefde.

Ebola gaat gepaard met koorts en hevige bloedingen. Het virus wordt verspreid door direct contact met urine, bloed, zweet of speeksel van patiënten. Het kan worden ingedamd door patiënten af te zonderen, totdat ze niet meer besmettelijk zijn. Het kwetsbaarst voor het virus zijn familieleden van patiënten en artsen en verpleegkundigen die hen behandelen.

Ondertussen hebben zich in Washington tientallen Afrikaanse leiders verzameld voor een driedaagse top, waarop de uitbraak van ebola ook aan bod zal komen. (Novum)