Clicky


Weer minder Nederlanders in buitenlandse cel

Weer minder Nederlanders in buitenlandse cel
04-08-2014 17:57 | Buitenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - Voor het tweede jaar op rij zitten minder Nederlanders vast in het buitenland. Op 1 april verbleven 2242 Nederlanders in een buitenlandse cel. In 2013 waren dat er nog 2333, blijkt uit een overzicht dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de meeste gevallen zitten zij vast vanwege een drugsdelict.

Het gaat om 267 vrouwen, 1962 mannen en van dertien personen is het geslacht onbekend. Van alle gedetineerden hadden er 597 naast een Nederlands paspoort ook nog een andere nationaliteit. Het merendeel van de bajesklanten- 1400 - zit net als voorgaande jaren in een Europese cel. De meesten zitten in Duitsland (487), gevolgd door Spanje (238), Frankrijk (169) en het Verenigd Koninkrijk (131).

Daarnaast zit een groot aantal Nederlanders vast in Latijns-Amerika en de Verenigde Staten. Zo zitten in Peru 76 Nederlanders in de cel en in de Dominicaanse Republiek gaat het om 99. In de Verenigde Staten zitten 87 Nederlanders vast. Van de 2242 gevangenen zaten er op 1 april 325 in voorarrest, 42 waren op borgtocht vrijgelaten, vijftien hadden huisarrest en 73 waren voorwaardelijk vrij.

Bijna zestig procent (1351) zit vast vanwege een drugsdelict. De overige veertig procent is gearresteerd omdat zij zich schuldig hadden gemaakt aan delicten als diefstal, moord, geweldpleging, mensenhandel, zedendelicten en oplichting.

Wie in het buitenland is veroordeeld, kan onder voorwaarden zijn straf uitzitten in Nederland. Zo moeten beide landen daarmee instemmen. Jaarlijks gaat het om ongeveer 250 personen.

Het aantal Nederlanders dat in het buitenland vastzit is weliswaar lager dan een jaar geleden, maar volgens Timmermans zijn geen 'significante verschillen of verschuivingen' geconstateerd in vergelijking met de getallen van afgelopen jaren. In het overzicht zijn alleen de gedetineerden opgenomen die bij het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben aangegeven dat zij consulaire bijstand wensen. (Novum)