Clicky


Hollande en Gauck herdenken WOI

Hollande en Gauck herdenken WOI
03-08-2014 18:42 | Buitenland | auteur De Redactie

PARIJS - De Franse president François Hollande en zijn Duitse ambtgenoot Joachim Gauck hebben zondag de Eerste Wereldoorlog, die voor de twee landen precies honderd jaar geleden begon, herdacht. De twee presidenten legden een verband tussen het verleden en het heden en riepen de strijdende partijen in Gaza op een einde te maken aan de wederzijdse vijandigheid, net als hun landen eerder deden.

De presidenten stonden in het Franse Vieil Armand stil bij de miljoenen mensen die omkwamen tijdens de oorlog. Hollande benadrukte dat Duitsland en Frankrijk ooit gezworen vijanden waren, maar die animositeit opzij hebben gezet om vrede mogelijk te maken. En anderen kunnen dat ook, aldus Hollande. "De geschiedenis van Frankrijk en Duitsland toont aan dat de wil het altijd kan winnen van fatalisme en dat mensen die erfelijke vijanden zijn zich binnen een paar jaar kunnen verzoenen."



Hollande riep de wereld op een voorbeeld te nemen aan de betrekkingen tussen Frankrijk en Duitsland als les in vredestichten. De wereldmachten moeten volgens de Franse president een staakt-het-vuren opleggen aan de strijdende partijen in Gaza 'om het lijden onder de burgerbevolking een halt toe te roepen'.

De Duitse president Joachim Gauck vergezelde Hollande en de twee omarmden elkaar tijdens de ceremonie. Het was voor het eerst dat een Duits staatshoofd de Franse ceremonie bijwoonde.

Om de Vieil Armand, in het Duits bekend als Hartmannswillerkopf, werd tijdens de oorlog zwaar gevochten. De top van de berg in de Elzas bood uitzicht op de vallei van de Rijn en was daarom van groot strategisch belang. Zo'n dertigduizend militairen kwamen om bij de strijd om de Vieil Armand. (Novum)