Clicky


 


Geen nader strafrechtelijk onderzoek brand aan de Kelders

Geen nader strafrechtelijk onderzoek brand aan de Kelders
01-08-2014 14:11 | Binnenland | auteur De Redactie

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland heeft besloten geen nader strafrechtelijk onderzoek uit te voeren naar de brand aan de Kelders in Leeuwarden.

Het OM heeft het rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie bestudeerd en is tot de conclusie gekomen dat het onderzoek van de Inspectie geen grond oplevert voor ‘schuld' in strafrechtelijke zin.

Ondanks dat het rapport van de Inspectie wijst op tekortkomingen ten aanzien van de brandveiligheid, kan niet gesteld worden dat er sprake is van aanmerkelijk verwijtbare nalatigheid door de eigenaren van de panden. Er is dus geen sprake van dood door schuld.

Een rol daarbij speelt dat de eigenaren, die primair verantwoordelijk zijn voor de brandveiligheid van hun panden, weliswaar waarschijnlijk nalatig zijn geweest (de panden voldeden volgens de Inspectie niet aan de eisen van het Bouwbesluit waardoor zowel de brand zelf als ook de rook zich zeer snel kon verspreiden), maar dat ook de Inspectie in haar rapport aangeeft dat eigenaren van bestaande bouwwerken zich soms onvoldoende bewust zijn van hun verantwoordelijkheid op dit gebied en deze soms ook moeilijk kunnen waarmaken.

Zoals de Inspectie Veiligheid en Justitie stelt, dienen eigenaren enerzijds nadrukkelijk door de gemeente te worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid en zorgplicht voor brandveiligheid en anderzijds geholpen te worden deze verantwoordelijkheid te kunnen dragen. In deze context kan niet worden gesproken van een aanmerkelijke verwijtbare nalatigheid van de eigenaren van de panden.

Het OM vervolgt wel een 39-jarige man uit Drachten voor brand door schuld met dodelijke afloop. De zaak wordt behandeld op de Meervoudige Kamerzitting van de rechtbank in Leeuwarden op 16 september.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions