Clicky


Repatriëringsteam krijgt dna van 25 slachtoffers

Repatriëringsteam krijgt dna van 25 slachtoffers
31-07-2014 18:53 | Ongevallen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Pro-Russische separatisten hebben donderdag dna-materiaal van 25 slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne overgedragen. Ook zijn de persoonlijke bezittingen van 27 inzittenden van vlucht MH17 nu in Nederlandse handen. Dat heeft Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de repatriëringsmissie in Oekraïne, woensdag gezegd.

Het dna-materiaal lag opgeslagen in een mortuarium in Donetsk. De spullen worden vrijdag naar Charkov gebracht waar een eerste forensische check wordt gedaan. Daarna worden al het materiaal zo snel mogelijk naar Nederland gebracht.

Een verkenningsteam met Nederlandse en Australische forensische experts onder begeleiding van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bereikte donderdag, precies twee weken na de ramp, voor het eerst in dagen de plek waar MH17 neerstortte. De verkenners brachten de veiligheid van de route in kaart en bekeken het rampgebied.

Volgens Aalbersberg is de veiligheidssituatie in het gebied nog altijd 'zeer instabiel'. Daardoor is het niet zeker of op korte termijn het hele repatriëringsteam op de rampplek kan komen. "Maar we zijn wel hoopvoller gestemd dan gisteren", aldus Aalbersberg.



Vrijdag gaat het team wederom een poging doen de rampplek te bereiken. Als dat lukt, gaan de experts op enkele plekken in het rampgebied kleine zoektochten uitvoeren. Ook in de dagen daarna wordt de crashsite als het lukt elke dag bezocht. In eerste instantie gebeurt dat nog niet met het hele team omdat de rebellen voorlopig alleen toegang hebben gegeven voor de komst van veertig tot vijftig experts.

Als het team ongehinderd toegang tot het terrein blijft krijgen, verwacht Aalbersberg dat tegen het einde van het weekend de volledige operatie is opgestart.

De waarnemers en onderzoekers probeerde de afgelopen vier dagen tevergeefs naar het rampgebied af te reizen. Rondom het gebied woedden hevige gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. Premier Mark Rutte (VVD) zei eerder donderdag dat er serieus rekening mee moet worden gehouden dat de toegang tot de crashsite nog dagen niet mogelijk is. (Novum)