Clicky


Experts pessimistisch over toegang rampplek MH17

Experts pessimistisch over toegang rampplek MH17
30-07-2014 19:47 | Ongevallen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Nederlandse forensische experts en marechaussees kunnen waarschijnlijk voorlopig niet naar het gebied waar vlucht MH17 neerstortte. Die verwachting sprak missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg woensdag uit in Kiev. Eerder op de dag was de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) juist optimistisch over de kansen.

"Helaas verwachten we dat de veiligheidssituatie ook de komende dagen niet voldoende zal verbeteren", aldus Aalbersberg. "Daardoor lijkt de kans kleiner dat we op korte termijn op de rampplek kunnen komen." Er zijn volgens de Amsterdamse politiechef te veel gevechten en beschietingen over en weer.

Desondanks gaan de Nederlanders ook donderdag na overleg met de OVSE weer een poging doen om van de Oost-Oekraïense stad Donetsk naar de rampplek rond Hrabove te komen. Uit het gebied werden de afgelopen dagen gevechten tussen het Oekraïense leger en separatisten gemeld, ondanks een wapenstilstand in het gebied rond de rampplek. Ook zou de tachtig kilometer lange route van Donetsk naar Hrabove niet veilig zijn.

Aalbersberg vertelde verder dat behalve de Australiërs ook de Maleisische onderzoekers deel gaan uitmaken van zijn repatriëringsmissie. Volgens hem blijft het doel om de stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen terug te bezorgen aan de nabestaanden.



De Turkse diplomaat Ertugrul Apakan, die de waarnemingsmissie van de OVSE in Oekraïne leidt, zei woensdag dat hij verwachtte dat de kansen om donderdag veilige toegang te verkrijgen tot het rampgebied er goed voor stonden. Hij had daarover afspraken gemaakt met de Oekraïense autoriteiten. Zijn nummer twee, de Zwitser Alexander Hug, zou juist gesprekken hebben gevoerd met de pro-Russische separatisten in het gebied.

Bij de crash van de MH17 kwamen twee weken geleden alle 298 inzittenden om het leven. Het toestel werd neergehaald, al staat nog niet vast door wie. Een groot deel van de lichamen van de slachtoffers werd vorige week naar Nederland gebracht. Een onbekend aantal lichamen ligt echter nog in de Oekraïense akkers. (Novum)