Clicky


Nederland voor vierde dag op rij niet naar rampplek

Nederland voor vierde dag op rij niet naar rampplek
30-07-2014 11:28 | Ongevallen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het Nederlandse team van onderzoekers kan voor de vierde dag op rij niet afreizen naar de crashsite in het oosten van Oekraïne. Dat melden verslaggevers ter plekke. In het gebied stortte dertien dagen geleden vlucht MH17 neer.

Een verkenningskonvooi van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) werd woensdagochtend enkele kilometers buiten Donetsk tegengehouden door separatisten. De auto's mochten niet verder rijden omdat in het gebied wordt gevochten.

Onderzoekers deden de afgelopen drie dagen ook al pogingen het rampgebied te bereiken, maar moesten die telkens afbreken. Ook toen waren er gevechten op en langs de route, waardoor de veiligheid van de experts niet kon worden gegarandeerd.

Leider van de OVSE-waarnemersmissie Ertugrul Apakan zei dinsdag dat experts waarschijnlijk woensdag of donderdag naar de rampplek konden afreizen. De Nederlandse forensische experts, marechaussees en medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid reizen vanuit Donetsk onder begeleiding van de OVSE.



Ondanks dat de crashsite nog steeds niet is bereikt, liet de Onderzoeksraad voor Veiligheid dinsdag wel weten dat het onderzoek naar de oorzaak van de vliegtuigramp voorspoedig verloopt. Onderzoekers hebben al veel informatie verzameld.

Het zou voor hen niet per se nodig zijn om naar het rampgebied af te reizen. "Maar als dat kan zullen we het natuurlijk zeker doen. Hoe meer informatie we hebben, des te beter", aldus een zegsman. (Novum)