Transport Online - OVSE: wellicht pas donderdag naar rampplek van MH17

 


OVSE: wellicht pas donderdag naar rampplek van MH17

OVSE: wellicht pas donderdag naar rampplek van MH17
29-07-2014 14:28 | Ongevallen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De forensische experts in het oosten van Oekraïne kunnen waarschijnlijk pas donderdag naar de rampplek toe. Dat blijkt dinsdag uit uitspraken van de leider van de waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) Ertugrul Apakan.

Nederlandse experts proberen al sinds zondag bij de wrakstukken van de neergestorte vlucht MH17 te komen, die twaalf dagen geleden neerstortte bij Hrabove. Dat bleek tot drie keer toe niet mogelijk. "We verwachten dat experts morgen of de dag erna naar de rampplek kunnen", aldus de Turkse Apakan op een persconferentie in Kiev.

"We hopen de komende uren, wellicht morgen, goed nieuws te hebben", zo had de Oekraïense vicepremier Volodymyr Hrojsman net daarvoor gezegd. Volgens hem doet president Petro Porosjenko er al het menselijk mogelijke aan om een einde te maken aan de 'provocaties' van de separatisten, die de toegang tot het gebied onmogelijk maken.

Hrojsman, die de officiële Oekraïense commissie leidt die werd ingesteld na de crash met de MH17, wilde verder niet ingaan op details. Volgens hem ligt er een duidelijk plan om 'definitief en geheel toegang' tot het rampgebied te krijgen. 

De Nederlandse forensische experts en marechaussees reizen vanuit Donetsk onder begeleiding van de OVSE. Wel maken ze hun eigen afweging of het veilig genoeg is om hun tocht voort te zetten, een afweging die de afgelopen dagen negatief uitviel.

Hrojsman wilde niet zeggen of Oekraïense troepen toch bezig zijn met een offensief tegen de separatisten, ondanks een gevechtspauze in een straal van twintig kilometer rond het rampgebied. Dat is volgens hem een zaak van het leger. Wel zei Hrojsman dat geen enkel schot wordt gelost richting het rampgebied, en dat het belangrijk is niet te provoceren.

Andrej Lysenko, de woordvoerder van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad, maakte eerder op de dag bekend dat Oekraïense troepen in Torez waren en slag leverden om Snizjne. Beide locaties liggen binnen twintig kilometer van Hrabove. Torez is de stad waar vorige week een trein vertrok met de lichamen van de meeste van de 298 slachtoffers van de vliegtuigcrash. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,604
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden