Clicky


Kamerleden eisen opheldering dreiging Venezuela

Kamerleden eisen opheldering dreiging Venezuela
29-07-2014 14:23 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het kabinet moet opheldering geven over de vermeende militaire dreiging van Venezuela om Aruba binnen te vallen. Dat blijkt uit Kamervragen die de voormalige PVV'ers Louis Bontes en Joram van Klaveren en Sjoerd Sjoerdsma van D66 dinsdag hebben gesteld aan de ministers van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

De politici willen weten of het klopt dat er 'zeer sterke dreigementen' van de Venezolaanse regering aan Aruba zijn geuit om het hoofd van de militaire inlichtingendienst Hugo Carvajal vrij te krijgen. Die was vorige week aangehouden in Oranjestad op verzoek van de Verenigde Staten. Carvajal was de beoogd nieuwe consul op Aruba.

Ook moeten Hennis en Timmermans duidelijk maken waarom Carvajal werd vrijgelaten en of dit verband houdt met de 'militaire dreiging' door Venezuela. Bontes en Van Klaveren willen verder een reactie op de uitlatingen van de Venezolaanse president Nicolas Maduro 'dat hij een plan had klaarliggen dat de spanning in Latijns-Amerika zou doen escaleren'. Die vragen houden ook Sjoedsma bezig.

Een woordvoerder van de marine ontkende dinsdag dat Venezuela Aruba heeft bedreigd. Er zijn weliswaar vier marineschepen maandag langs de kust van het eiland gevaren, maar die waren op de terugweg van een vlootschouw.

De Verenigde Staten verdenken Carvajal van wapenleveranties aan de Colombiaanse guerillabeweging FARC en drugshandel met de VS. Carvajal kon vrijkomen nadat Timmermans dit weekend besloot hem alsnog diplomatieke onschendbaarheid te verlenen. Hoewel hij nog niet was benoemd als consul kon hij daar toch aanspraak op maken.

Sjoerdsma heeft nog een reeks vragen over deze diplomatieke onschendbaarheid. Hij wil weten of Carvajal daarvoor wel echt in aanmerking kwam en of dit is afgestemd met de Verenigde Staten. (Novum