Europese Commissie onderschrijft kritiek EVO op Amerikaanse antiterreurmaatregel

Europese Commissie onderschrijft kritiek EVO op Amerikaanse antiterreurmaatregel
27-03-2008 18:48 | Transport | auteur de redactie
EVO heeft aan Eurocommissaris Kovaçs (douane) gevraagd er bij de Verenigde Staten op aan te dringen af te zien van een onlangs aangekondigde antiterreurmaatregel. In een formele reactie laat Kovaçs in niet mis te verstane bewoordingen weten scherp gekant te zijn tegen de aanpak van de Verenigde Staten. Door dit voorstel moeten Europese bedrijven die goederen exporteren naar de Verenigde Staten een groot aantal gegevens verstrekken over de leveranciers en de kopers.

EVO is zeer tevreden over de opstelling van de Europese Commissie en hoopt dat er een constructieve dialoog komt met de Verenigde Staten. De wetswijziging bezorgt ondernemers veel administratieve lasten en bovendien komt commercieel gevoelige informatie terecht op plaatsen waarvoor dat niet is bedoeld.

Het op 2 januari gepubliceerde wetsvoorstel vereist dat Amerikaanse importeurs tien sets met gegevens aanleveren bij de douane en scheepvaartmaatschappijen twee. Daarom wordt dit voorstel ook wel de ‘10+2 regel’ genoemd. Het doel van deze maatregel is het risico op smokkel van massavernietigingswapens in zeecontainers te verminderen. Het is nog niet bekend wanneer de maatregel van kracht wordt.

De Commissie pleit voor een mondiale aanpak die aansluit bij regelgeving die de World Customs Organisation (WCO) heeft ontwikkeld. Volgens EVO passen bestaande systemen als de Authorized Economic Operator (AEO) en C-TPAT binnen die regelgeving en is het niet nodig met nieuwe wetten te komen. De voorgestelde wijziging zorgt alleen maar voor meer administratieve lasten en bemoeilijkt de wereldhandel.ACTUEEL

Vanwege stiptheidsacties van Franse douaniers zijn er lange wachttijden in Calais. Check hieronder de actuele wachttijden.

Actuele wachttijden

Truckoccasions

Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier