Clicky


Nederland stuurt geen troepen naar Oekraïne

Nederland stuurt geen troepen naar Oekraïne
27-07-2014 19:57 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Nederland stuurt geen bewapende militairen naar Oekraïne. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) zondag gezegd na een extra ministerraad. Het verkrijgen van een militair overwicht in het onrustige gebied is volgens het kabinet niet realistisch en zou leiden tot escalatie. Wel gaan nog eens zestig Nederlandse forensische experts en zestig marechaussees naar het land.

Het kabinet is tijdens zijn uitzonderlijke zondagse beraad op het Catshuis tot de conclusie gekomen dat het gevaar bestaat dat een internationale militaire missie rechtstreeks betrokken raakt bij het conflict in Oekraïne. Pro-Russische separatisten oefenen feitelijk de macht uit rond de crashsite, die ook nog eens vlak bij de Russische grens ligt.

De inzet van Nederland ligt bij het bergen van de stoffelijke overschotten die nog in de Oekraïense akkers liggen, net als waar mogelijk hun bezittingen. "De tijd is niet onze bondgenoot", zei Rutte. De MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur werd tien dagen geleden neergehaald.

De 120 mensen die naar Oekraïne gaan komen bij de 63 forensische experts en marechaussees die nu al actief zijn in Oekraïne om de laatste slachtoffers van de vliegramp met de MH17 te bergen. Rutte zei dat de missie over precies drie weken moet zijn afgerond.

Behalve Nederland sturen ook Australië en Maleisië, die eveneens veel slachtoffers te betreuren hebben, extra mensen naar het gebied. Australië houdt volgens Rutte honderd extra politieagenten achter de hand, boven op de huidige vijftig. Maleisië stuurt deze week 68 ongewapende agenten.

Volgens Rutte wordt de huidige aanpak met marechaussees stap voor stap opgeschroefd. Elke dag opnieuw wordt bekeken of ze veilig aan het werk kunnen. De logistieke en operationele aansturing van de operatie wordt uitgevoerd door defensie.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en zijn Australische ambtgenoot Julie Bishop reizen zondagavond af naar Kiev om de afspraken met Oekraïne in een verdrag vast te leggen. Die zou persoonlijke bewapening van de forensische experts en marechaussees mogelijk moeten maken. Tot nu toe dragen ze geen pistolen.

Eerder op de dag verklaarden Maleisië en Australië dat de separatisten hebben ingestemd met de komst van politieagenten uit het buitenland. Volgens de Australische premier Tony Abbott wilden de rebellen aanvankelijk zelf de beveiliging van de rampplek op zich nemen, maar gaven zij uiteindelijk toe dat het daarvoor te gevaarlijk is in het gebied.

Het Oekraïense leger en gewapende separatisten zijn rond Torez, niet ver van het rampterrein, en Donetsk verwikkeld in hevige gevechten. Het regeringsleger heeft de afgelopen dagen veld gewonnen en zegt het gebied waar de brokstukken van vlucht MH17 liggen te willen heroveren.?

Een ploeg van 27 Nederlanders en elf Australiërs die zondag naar het gebied waar de MH17 neerstortte zou gaan, deed dat uiteindelijk niet. Op basis van informatie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa werd besloten dat het te onveilig was in het gebied. (Novum)