Transport Online - Vakbonden willen dat Belgische inspectie postbusonderneming Butter Transport aanpakt

Vakbonden willen dat Belgische inspectie postbusonderneming Butter Transport aanpakt

Vakbonden  willen dat Belgische inspectie postbusonderneming Butter Transport aanpakt
14-03-2012 15:53 | Arbeidsvoorwaarden | auteur de redactie
FNV Bondgenoten en de Belgische Transportarbeidersbond BTB willen dat de directie van FOD Mobiliteit (de Belgische verkeersinspectie) de transportvergunningen van Butter intrekt, omdat het de zogenaamde Europese 'postbusverordening' overtreedt. In de "Gelijk werk, Gelijk loon" campagne hebben FNV Bondgenoten en BTB onderzoek gedaan naar Butter Transport uit Dronten.

Gebleken is dat Butter via haar postbusonderneming in België, Poolse chauffeurs met Belgische vrachtauto’s tegen een uurloon van drie Euro in Nederland en België laat werken. In de ogen van de vakbonden heeft Butter enkel buitenlandse ondernemingen om daarmee de Nederlandse en Belgische geldende loon- en arbeidsvoorwaarden te ontlopen.

De Belgische staatssecretaris Crombez heeft afgelopen week aangekondigd in actie te komen tegen fraude in de transportsector. De vakbonden zien uit naar een snelle reactie van de inspectie.

Op 6 december 2011 is de Europese 'postbus-verordening' in werking getreden. Door deze verordening moet voorkomen worden dat transportbedrijven opereren vanuit adressen waar verder niets gebeurt, een zogenaamde postbusonderneming. De verordening schrijft voor dat een transportbedrijf alleen vervoersactiviteiten mag verrichten vanuit een reële bedrijfsvestiging. Bovendien moet de onderneming onder leiding staan van een vakbekwame bestuurder.

Edwin Atema van FNV Bondgenoten: "Hoe duidelijk willen we het hebben? Een kantoorpand waar niemand aanwezig is, een telefoon die niet wordt opgenomen of wordt doorgeschakeld naar Nederland. Er staat gewoon een doos voor de deur met daarop de tekst "Butter Post Box". Er hoeft geen diepgravend onderzoek gedaan te worden om te kunnen concluderen dat hier in strijd wordt gehandeld met de verordening. Samen met onze Belgische collega's zijn wij van mening, dat de transportvergunningen van Butter ingetrokken zouden moeten worden. Des te schrijnender is het dat Butter aan haar Nederlandse chauffeurs heeft verteld dat het slecht gaat en dat er ingekrompen worden in Nederland. Butter Polen en België zijn daarentegen juist explosief gegroeid. Bovendien heeft Butter Nederland over 2010 bijna 1,5 miljoen euro winst gemaakt, menig transportbedrijf is hier jaloers op."Frank Moreels van de BTB: "Bij Butter Transport zien we dat transportvergunningen misbruikt worden om daarmee de sociale dumping te organiseren. Belgische chauffeurs worden bij Butter niet mee aangenomen omdat ze "te duur zijn". Butter Nederland besteedt de vrachten gewoon uit aan de Belgische onderneming, die vervolgens in Nederland de ritten uitvoert met Poolse chauffeurs. Hiermee wordt de winst gemaximaliseerd, echter wel over de ruggen van hard werkende chauffeurs en transportbedrijven die zich niet bedienen van dergelijke praktijken."

FNV Bondgenoten heeft meermaals geprobeerd om Butter ervan te overtuigen om haar werkwijze te stoppen. Butter is hiervan tot op heden niet onder de indruk. Ook de grootste opdrachtgever van Butter, Aviko Patat is in de veronderstelling dat Butter zich aan de wet houdt. Aviko stelt maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel te hebben. Gek genoeg wenst Aviko niet met de vakbond te spreken over de sociale dumping bij Butter Transport.

Afgelopen week heeft de rechter toestemming gegeven dat zowel de directie van Butter als Aviko door FNV Bondgenoten onder ede gehoord mogen worden over de exacte werkwijze van de beide ondernemingen.

In totaal heeft Butter ongeveer 200 vrachtauto's. Daarmee is Butter de grootste speler in het vervoer van losgestorte agrarische producten. Butter Transport België is actief met ongeveer 55 Belgische vrachtauto's. De Poolse chauffeurs zijn in dienst van het Poolse bedrijf Butter. Hier blijkt hoe creatief werkgevers zijn in het organiseren van de sociale dumping.

Lees ook:
» FNV wil Butter transport onder ede horen over 'Polenconstructie'
» Actie tegen dumplonen bij Aviko Patat [+foto's]
» Maandag acties bij Aviko Patat vanwege goedkope Polen
» Geen ontslag voor vrachtwagenchauffeur OR voorzitter bij Butter Transport
» Rechtbank verrast door grote belangstelling zaak Butter Group
» Rechtszaak Butter Transport tegen OR-voorzitter dient maandag in Hoorn


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,744
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions