Clicky


Vliegtuigen met stoffelijke overschotten slachtoffers weer onderweg naar Nederland

Vliegtuigen met stoffelijke overschotten slachtoffers weer onderweg naar Nederland
25-07-2014 11:07 | Ongevallen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het Nederlandse Hercules-transportvliegtuig met slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is vrijdag rond 11.00 uur Nederlandse tijd weer vertrokken naar Eindhoven. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en zijn Australische collega Julie Bishop zijn aanwezig bij het vertrek op de luchthaven van Charkov.

Het tweede toestel, van Australië, vertrekt kort daarna. Samen vervoeren de vliegtuigen 74 lijkkisten. Timmermans bracht de ochtend door met forensische onderzoekers die de afgelopen dagen het vervoer van de lichamen gereed hebben gemaakt voor het vervoer en het identificatieproces in Nederland. Samen met zijn Australische collega Bishop dankte hij de experts voor hun werk.

"Zojuist in Charkiv de locatie bezocht waar de stoffelijke resten uit de trein worden gehaald en met grote zorg en grote waardigheid in kisten worden geplaatst voor transport naar Nederland", schreef Timmermans op zijn Facebook-pagina. "Wat ik hier gezien heb, zal ik nooit vergeten. Mijn dankbaarheid voor wat deze mensen doen, zal nooit overgaan." De minister keert later op de dag terug naar Nederland.

De vliegtuigen komen naar verwachting rond 16.00 uur aan op vliegbasis Eindhoven. Daar volgt vervolgens dezelfde procedure als de afgelopen twee dagen. De kisten worden na een trompetsignaal uit de toestellen gehaald en naar de gereedstaande lijkwagens getild. De rouwstoet rijdt vervolgens weer onder politiebegeleiding naar Hilversum, waar experts de lichamen identificeren.

Namens het kabinet wonen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) de ceremonie bij. De afgelopen twee dagen werden 114 lijkkisten overgebracht. Zaterdag volgt opnieuw een transport. (Novum)