Clicky


HEMA wil doorbetaalde pauzes afschaffen

HEMA wil doorbetaalde pauzes afschaffen
25-07-2014 10:15 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - HEMA heeft bij de ondernemingsraden van het distributiecentrum, de filialen en de bakkerijen een instemmingsverzoek gedaan om de doorbetaalde pauzes per 1 oktober aanstaande af te schaffen. Het argument is dat sommige andere bedrijven ook geen doorbetaalde pauzes hebben, en dat de omzet- en resultaatontwikkeling bij HEMA aanleiding geeft om de doorbetaalde pauzes te laten vervallen. FNV Bondgenoten is het hier zeer mee oneens.

HEMA vraagt medewerkers om twee tot vier uur meer te werken voor hetzelfde loon

In de filialen en in de bakkerijen zijn er twee doorbetaalde pauzes van 14 minuten. In het DC kent men vier doorbetaalde pauzes van 14 minuten. Als deze komen te vervallen, dan moeten fulltime-medewerkers (uitgaande van een 4-daagse werkweek) per week twee tot vier uur meer werken voor hetzelfde loon. Feitelijk vraagt HEMA dat medewerkers 5 tot 10% méér gaan werken voor hetzelfde salaris. FNV Bondgenoten vindt het onbestaanbaar dat HEMA dit van medewerkers vraagt.  

Geen cao-onderwerp, de OR is aan zet

Voor de goede orde merkt FNV Bondgenoten op dat dit geen cao-onderwerp is. De ondernemingsraden gaan over de werktijdregelingen, waarin de doorbetaalde pauzes zijn geregeld. Het is aan de ondernemingsraden om wel of geen instemming te geven aan HEMA. Dat wil niet zeggen dat de bond geen mening heeft over dit voornemen. Wat de bond betreft hebben HEMA-medewerkers de laatste paar jaar al genoeg ingeleverd, gezien de zéér beperkte loonsverhogingen van de laatste jaren. Ook is er al ruim een jaar geen cao meer. FNV Bondgenoten heeft HEMA schriftelijk verzocht om het voorstel om de doorbetaalde pauzes af te schaffen in te trekken.

Maak je mening kenbaar bij de OR

FNV Bondgenoten constateert dat veel werknemers van HEMA het oneens zijn met het afschaffen van de doorbetaalde pauzes en vindt dat HEMA af moet zien van dit voornemen. De bond raadt leden die het niet eens zijn met het afschaffen van de doorbetaalde pauzes om zich te melden bij hun ondernemingsraad.