Clicky


Vliegtuig met lichamen vertrokken uit Charkov

Vliegtuig met lichamen vertrokken uit Charkov
23-07-2014 11:17 | Ongevallen | auteur De Redactie

CHARKOV - Het eerste vliegtuig met de eerste stoffelijke overschotten van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is woensdagochtend vanuit Charkov vertrokken. Een tweede vertrekt later, beide komen naar verwachting rond 16.00 uur aan op Eindhoven Airport.

Voorafgaand aan het vertrek werd op de luchthaven van Charkov een korte ceremonie gehouden. Daarbij spraken vertegenwoordigers van Oekraïne, Australië en Nederland. "Vandaag begint uw tocht naar huis", zei de Nederlandse diplomaat Hans Docter in een korte toespraak. "Het is een lange reis, maar we willen het goed en waardig doen."

Na een minuut stilte werden enkele kisten met lichamen door Oekraïense militairen aan boord gebracht. In totaal vliegen de twee transportvliegtuigen woensdag veertig lichamen naar Nederland. In eerdere berichten was nog sprake van vijftig lichamen.

De lichamen liggen verspreid over twee vliegtuigen. Een Hercules van de luchtmacht en een Australische Boeing C-17. Na de landing op Eindhoven wordt wederom een minuut stilte in acht genomen. Daarna worden de lichamen onder politiebegeleiding zo snel mogelijk vervoerd naar een militaire kazerne in Hilversum. De snelwegen A2 en A27 worden dan deels afgesloten voor verkeer.

Bij de ceremonie in Eindhoven zijn koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher aanwezig. Namens het parlement zijn Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg en de Ondervoorzitter van de Eerste Kamer Hans Franken present. Ook vertegenwoordigers uit andere landen zijn aanwezig. (Novum)

U kunt hier het vliegtuig live volgen op zijn route naar Nederland