Clicky

 Vakbonden dagen Heiploeg voor de rechter

Vakbonden dagen Heiploeg voor de rechter
22-07-2014 09:47 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

ZOUTKAMP - CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten dagen garnalenverwerker Heiploeg uit Zoutkamp voor de rechter. De bonden vinden dat de werknemers zijn benadeeld bij het ‘flitsfaillissement’ van eind januari.

Heiploeg maakte hierbij destijds gebruik van de omstreden pre-pack methode, waarbij een curator in alle stilte een faillissement en snelle doorstart voorbereidt. Pre-pack (voluit pre-packaged sale) is een uit Engeland overgewaaide methode, waarvoor in Nederland nog geen wettelijke basis is.  

Zware prijs  

Heiploeg ging eind januari failliet en maakte meteen een doorstart onder de vleugels van visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas. Bij het flitsfaillissement raakten 90 werknemers hun baan kwijt. De overige 210 werknemers mochten aan de slag bij de nieuwe Heiploeg, maar betaalden daarvoor een zware prijs in de vorm van slechtere arbeidsvoorwaarden.  

Buiten het zicht  

De vakbonden vinden dat de werknemers, zowel degenen die aan de kant zijn gezet als degenen die konden blijven, daarbij ernstig zijn benadeeld. “Het hele proces heeft zich in zeer korte tijd voltrokken, volledig buiten het zicht van ondernemingsraad en vakbonden. De belangen van de werknemers speelden daarbij een ondergeschikte rol”, is de overtuiging van de vakbonden.  

Overgang van onderneming  

In de dagvaarding stellen de vakbonden dat er in feite sprake is geweest van overgang van onderneming. “Alles was gericht op continuïteit en het voortzetten van de onderneming Heiploeg. Het productieproces heeft geen moment stilgelegen, de organisatiestructuur is dezelfde, de klanten zijn nog steeds dezelfde. In onze ogen is er daarom sprake van overgang van onderneming, met alles erop en eraan, dus met behoud van alle werknemers en hun rechten.”  

Eisen  

De bonden eisen onder meer dat de werknemers die eind januari hun baan verloren alsnog bij Heiploeg op basis van hun oude arbeidsvoorwaarden weer aan het werk kunnen, dan wel dat Heiploeg met hen overlegt over een beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Werknemers die na de overname een arbeidsovereenkomst kregen aangeboden tegen slechtere voorwaarden, maken ook aanspraak op hun oude arbeidsvoorwaarden.  

Dagvaarding  

De vakbonden hebben de dagvaarding afgelopen vrijdag naar Heiploeg verstuurd. De rechtszaak dient naar verwachting eind juli bij de rechtbank in Groningen.

Foto's

  • Heiploeg
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,078
Diesel1,898

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats