Clicky


Oekraïne: Rusland rommelt met bewijsmateriaal

Oekraïne: Rusland rommelt met bewijsmateriaal
19-07-2014 11:45 | Ongevallen | auteur De Redactie

KIEV - De Oekraïense regering heeft Rusland er zaterdag van beschuldigd dat het de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne helpt bij het vernietigen van bewijsmateriaal op de plek waar donderdag vlucht MH17 van Malaysia Airlines neerstortte. Volgens de regering hebben de rebellen 38 lichamen weggehaald van de plek van het ongeluk. Ook zouden ze bezig zijn om het transport te organiseren om grote brokstukken naar Rusland te vervoeren, aldus de regering in een verklaring.

De lichamen zouden zijn overgebracht naar de stad Donetsk, die in handen van de rebellen is, aldus Kiev. Daarbij zouden de rebellenstrijders hulp hebben gehad van specialisten met een duidelijk herkenbaar Russisch accent. De situatie ter plekke is chaotisch. Reddingswerkers staan onder toezicht van pro-Russische separatisten, maar het is volstrekt onduidelijk wie deze reddingswerkers nu zijn, aldus een verslaggever die ter plaatse is.

Een delegatie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa bracht vrijdag al een bezoek aan de rampplek, maar de waarnemers kregen toen slechts een klein deel van de rampplek te zien. De rebellen in het gebied gedroegen zich agressief en gaf de delegatie op zeker moment zelfs opdracht weer te vertrekken. De waarnemers zijn inmiddels weer terug op rampplek en zijn bezig met een onderzoek. Ze worden begeleid door rebllenstrijders en hebben niet de vrijheid om overal rond te kijken.

Oekraïne heeft er eerder bij Moskou op aangedrongen om internationale deskundigen de mogelijkheid te geven al het bewijsmateriaal te bekijken. Ook de Amerikaanse president Barack Obama, de Nederlandse premier Mark Rutte en de Australische regering hebben hier op aangedrongen. De Oekraïense regering deelt naar eigen zeggen alle informatie met de Europese en Amerikaanse partners.

De ramp met het toestel heeft in totaal 298 levens geëist. Onder hen waren 193 Nederlanders. Obama noemde de ramp een 'wereldwijde tragedie'. Op een spoedbijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zeiden de VS dat de aanslag het werk was van de separatisten in Oost-Oekraïne. Die zouden het toestel met een raket uit de lucht hebben geschoten. Het kan 'niet uitgesloten worden dat Russisch personeel technische ondersteuning heeft geleverd'.  (Novum)