Clicky


Onderzoeksraad naar Oekraïne voor onderzoek naar vliegramp

Onderzoeksraad naar Oekraïne voor onderzoek naar vliegramp
18-07-2014 15:49 | Ongevallen | auteur De Redactie

De Onderzoeksraad is geschokt door de vliegramp in Oekraïne en leeft mee met de nabestaanden. De Raad wil alles in het werk stellen om voor de nabestaanden een zo duidelijk mogelijk beeld van de ramp te krijgen. Daarom reist de Onderzoeksraad voor Veiligheid zo snel mogelijk af naar de Oekraïne om deel te nemen aan het internationaal onderzoek naar de vliegramp in de regio van Donetsk.

Vanmorgen rond 8 uur is de Onderzoeksraad voor Veiligheid door de Oekraïense onderzoeksraad (NBAAI) formeel op de hoogte gebracht van de vliegramp. Daarbij is het verzoek gedaan om deel te nemen aan het internationaal onderzoek. Op basis van de internationale wet- en regelgeving (ICAO) is het land waar het vliegtuig is neergestort verantwoordelijk en leidend voor het onderzoek naar de toedracht. In navolging van de melding stuurt de Onderzoeksraad een team van onderzoekers om deel te nemen aan het internationaal onderzoek.

Verder wordt er contact opgenomen met de betrokken autoriteiten voor het uitlezen van de 'zwarte dozen'. De Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt het van groot belang dat er grootschalig en breed onderzoek wordt gedaan naar de vliegramp. Vanwege het grote aantal Nederlandse slachtoffers dat te betreuren is, zal de Onderzoeksraad waar mogelijk bijdragen aan het onderzoek naar de toedracht.

Eigen onderzoek

Naar verwachting zal het onderzoek door het internationaal onderzoeksteam zich volledig concentreren op de oorzaak en het verloop van de ramp. De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil echter ook de achterliggende processen bekijken. Daarom zal de Onderzoeksraad voor Veiligheid -naast deelname aan het internationale onderzoek - een onderzoek starten naar de besluitvorming rondom vluchtroutes en de beschikbaarheid van passagierslijsten.

Onderzoeksproces

De onderzoekers van de Onderzoeksraad reizen momenteel af naar de rampplek. Het onderzoek naar besluitvorming rondom vluchtroutes en de beschikbaarheid van passagierslijsten wordt zelfstandig door de Nederlandse Onderzoeksraad uitgevoerd.