Clicky


Rebellen Oekraïne oneens over lot zwarte dozen

Rebellen Oekraïne oneens over lot zwarte dozen
18-07-2014 14:41 | Ongevallen | auteur De Redactie

KIEV - De Oekraïense separatistenleider Aleksandr Borodaj ontkent dat de zwarte dozen van de neergestorte vlucht MH17 zijn gevonden. Eerder op de dag beweerde een medewerker van een ander kopstuk van de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne het tegenovergestelde.

''Er zijn geen zwarte dozen gevonden (...) We hopen dat deskundigen ze opsporen en een beeld van de toedracht schetsen'', zei Borodaj. De separatisten kondigden eerder aan de zwarte dozen over te willen dragen aan Rusland. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov liet vrijdag echter weten de vluchtrecorders niet aan te nemen.

Borodajs woorden staan haaks op de verklaring van de rechterhand van rebellenleider Igor Girkin alias Strelkov. Die stelde vrijdagochtend dat 'acht van de twaalf opnameapparaten' in handen van de opstandelingen zouden zijn. Hij verstrekte geen nadere uitleg.

Een passagierstoestel als de Boeing 777 die donderdag uit de lucht zou zijn geschoten heeft doorgaans twee zwarte dozen aan boord. Een daarvan slaat vluchtgegevens op, de andere legt de gesprekken in de cockpit vast.

Het vliegtuig stortte donderdag neer bij Hrabove. Geen van de 298 inzittenden, onder wie 189 Nederlanders, overleefde de crash. (Novum0