Clicky

 Nederland handelt meer met opkomende economieën

Nederland handelt meer met opkomende economieën
18-07-2014 10:42 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Hoewel de Nederlandse handel in het eerste kwartaal bijdroeg aan de krimp van het bruto binnenlands product, groeide de import uit en de export naar opkomende economieën flink. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag in zijn internationaliseringsmonitor.

De export naar BRICS-landen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika is in het eerste kwartaal met 7,1 procent toegenomen op jaarbasis. Vooral naar Brazilië werd, met een groei van 26,6 procent, veel meer geëxporteerd. Naar China nam de export met 18,5 procent toe.

Dat Nederland in de eerste maanden van het jaar toch negatieve handelscijfers schreef kwam doordat Nederlandse bedrijven 2,4 procent minder naar de landen uit de G7 en België exporteerde. De invoer uit die landen nam af met 2,2 procent. Deze daling had een veel grotere impact op de totaalcijfers omdat de handelsvolumes naar de opkomende economieën, ondanks de stijging, relatief klein zijn. "De groei in procenten is hoog, de groei in euro's beperkt", schrijft het CBS over de BRICS-landen.

De handel met de G7 en België, als buurland een belangrijke handelspartner van Nederland, was vorig jaar goed voor 48 procent van de invoer en 62 procent van de uitvoer. De BRICS-landen volgen op gepaste afstand met een importaandeel van zeventien procent en een exportaandeel van vier procent. De handel nam met name af doordat er minder vraag was naar gas door een relatief warme winter.

Niet alleen de handel met BRICS-landen groeit. Ook met de N-11, de elf economieën die door Goldman Sachs zijn gekenmerkt komende eeuw uit te groeien tot de grootste economieën van de 21e eeuw, neemt de bedrijvigheid toe. De invoer uit deze kleinere en nieuwe opkomende economieën steeg met 0,2 procent, terwijl de uitvoer met 9,9 procent groeide. Onder de N-11 vallen Bangladesh, Egypte, Indonesië, Iran, Mexico, Nigeria, Pakistan, Filipijnen, Zuid-Korea, Turkije en Vietnam.

Het CBS meldde vrijdag ook dat andere opkomende economieën als Mexico en Zuid-Korea meer consumptiegoederen uit Nederland importeren. Dat komt doordat hun welvaart de afgelopen jaren hard is toegenomen, veel sterker dan die van de meer ontwikkelde landen. Ook namen die opkomende landen meer Nederlandse halffabricaten af.

Sinds 1996 is de export naar Mexico bijvoorbeeld verzestienvoudigd naar 2,7 miljard euro in 2013. Daarmee is de groei in percentages veel hoger dan bijvoorbeeld de exportgroei naar Duitsland. Tijdens dezelfde periode groeide de export naar de oosterburen met een factor 2,4.

Het totale aandeel van de exportmarkt was voor Mexico met 0,7 procent wel veel lager. Van alle Nederlandse export gaat meer dan 24 procent naar Duitsland. Het aandeel van Duitsland is echter afgenomen sinds 1996, terwijl dat van Mexico toenam. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions