Clicky


Israël begint grondoffensief in Gaza

Israël begint grondoffensief in Gaza
18-07-2014 00:03 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het Israëlische leger is donderdagavond een grondoffensief tegen de Gazastrook begonnen. Dat meldden Israëlische media. Eerder op de dag werden de luchtaanvallen op Gaza al hervat, nadat een bestand van enkele uren tussen de strijdende partijen was afgelopen.

Duizenden militairen zijn de Gazastrook binnengetrokken en worden ondersteund door tanks, bulldozers en de Israëlische luchtmacht en marine. Het leger liet weten dat er geen einddatum voor de operatie is.

Doel van de operatie is om de tunnels te vernietigen die militanten gebruiken om Israël binnen te dringen, aldus een verklaring van premier Benjamin Netanyahu.

"De premier en de minister van defensie hebben het IDF (leger, red.) opgedragen te beginnen met een grondoperatie om de ondergrondse terreurtunnels (...) te vernietigen", staat in de verklaring.

Volgens de autoriteiten in Gaza raakte bij een van de luchtaanvallen een ziekenhuis voor ouderen en gehandicapten beschadigd. Vier medewerkers raakten gewond en de stroom in het ziekenhuis viel uit, zei de directeur. Het leger had het ziekenhuis opgedragen het gebouw te ontruimen. Volgens de directeur was dit echter geen optie, aangezien een deel van de patiënten niet zelfstandig kunnen ademen of lopen.