Clicky


Verbazing vliegroute neergestort passagierstoestel

Verbazing vliegroute neergestort passagierstoestel
17-07-2014 19:47 | Ongevallen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het is opmerkelijk dat de passagiersvlucht van Malaysia Airlines donderdag over Oekraïne vloog. Dat zei luchtvaartjournalist Arnold Burlage op Radio 1. "Je moet de nodige voorzichtigheid betrachten. Omvliegen is het voorzichtigste wat je kunt doen."

Volgens Burlage kost omvliegen niet veel extra mijlen. "Maar de luchtvaart is nogal economisch bezig en neemt de kortste lijn van A naar B. Eerder deze week is in het gebied al op militaire toestellen geschoten."

Arthur van den Hudding van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers stelde op Radio 1 dat 'altijd goed wordt gekeken wat veilig is'. "De KLM heeft bijvoorbeeld een speciale afdeling die de veiligheid nauwlettend in de gaten houdt. De inschatting was dat dit gebied veilig genoeg is." Volgens Van den Hudding wordt de veiligheidssituatie 'op regelmatige basis' bekeken. "Maar dagelijks is wel heel veel."

Van den Hudding stelt dat burgerluchtvaart boven conflictgebieden veilig kan zijn, omdat passagierstoestellen hoger vliegen dan militaire toestellen. "Een burgertoestel vliegt op twaalf, dertien kilometer hoogte. Militaire toestellen vliegen veel later, dat is echt een groot verschil. Je verwacht niet dat een vliegtuig op die hoogte wordt neergeschoten."

Het luchtruim boven het gebied waar de vlucht van Malaysia Airlines is gesloten. "Er is onmiddelijk ingegrepen door de verkeersleiding en de luchtvaartmaatschappijen. Achter het toestel zat een KLM-vlucht naar Delhi, die is direct omgeleid."

Van den Hudding kan zich voorstellen dat luchtvaartmaatschappijen niet blij zijn met het gesloten luchtruim. "Omvliegen kost meer brandstof. Maar in dit geval weegt de veiligheid zwaarder." (Novum)