Clicky


EU neemt nieuwe sancties tegen Rusland

EU neemt nieuwe sancties tegen Rusland
16-07-2014 23:56 | Buitenland | auteur De Redactie

BRUSSEL - Europese regeringsleiders hebben woensdagavond in Brussel nieuwe sancties ingesteld tegen Rusland naar aanleiding van de aanhoudende onrust in Oost-Oekraïne. Het gaat vooral om financiële strafmaatregelen tegen Rusland en Russische 'entiteiten' die betrokken zijn bij de ondermijning van Oekraïne's soevereiniteit.

De EU-leiders willen dat de Europese Investeringsbank (EIB) en de Oost-Europabank (EBRD) geen projecten in Rusland meer ondersteunen. De Commissie moet alle samenwerkingsprogramma's met Rusland bekijken en per geval zien of ze moeten worden gestaakt. Projecten in grensgebieden, of die de Russische civil society ondersteunen, worden niet bedreigd.

EU-ministers moeten nog deze maand een lijst opstellen van instanties en personen die betrokken zijn bij acties tegen Oekraïne, tegen wie sancties zullen worden genomen. Het kan daarbij ook gaan om individuen en organisaties die steun geven aan Russische verantwoordelijken voor de annexatie van de Krim of de stabilisatie van Oost-Oekraïne. Daarmee neemt de EU Russische oligarchen op de korrel die op 'privé-basis' acties in Oost-Oekraïne steunen of financieren. (Novum)