Transport Online - PvdA stelt vragen aan EC over misstanden IKEA

PvdA stelt vragen aan EC over misstanden IKEA

PvdA stelt vragen aan EC over misstanden IKEA
16-07-2014 11:01 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

DEN HAAG/BRUSSEL - Agnes Jongerius, Europarlementariër van de PvdA gaat vragen stellen aan de Europese Comissie aangaande de vermeende misstanden bij winkelketen IKEA.

IKEA zou voor de bevoorrading van zijn Nederlandse winkels gebruik maken van een Belgische transporteur, die vervolgens ritten zou uitbesteden via een Slowaakse dochteronderneming. De Slowaakse dochteronderneming zou op haar beurt via een lokaal uitzendbureau Slowaakse vrachtwagenchauffeurs leveren aan IKEA.

Binnen deze constructie zou er sprake zijn van sociale misstanden aangezien de chauffeurs meerdere weken, al dan niet maanden, in hun vrachtwagen zouden overnachten. Ook zouden deze chauffeurs onderbetaald worden. Volgens de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) zou het een geval betreffen van sociale dumping, aangezien het loon en de werkomstandigheden waaronder deze chauffeurs werkzaam zijn de rechten van werknemers in de Nederlandse transportbranche uithollen, oneerlijke concurrentie creëren en dus een gelijk speelveld ondermijnen.

De PvdA wil van de Europese Commissie weten of er sprake is van sociale dumping en of er oneerlijke concurrentie voor de Nederlandse transportbranche is.

Ze wil dat de commissie een onderzoek in stelt naar de constructie van IKEA.

Daarnaast wil zij van de Europese Commissie weten of deze maatregelen gaat nemen tegen de mazen in de wet dit deze constructies mogelijk maken.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,642
Diesel1,301

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions