Clicky

 
Transport Online - Extra impuls schonere binnenvaart Zuid-Holland

Extra impuls schonere binnenvaart Zuid-Holland

Extra impuls schonere binnenvaart Zuid-Holland
16-07-2014 10:30 | Algemeen | auteur De Redactie

ROTTERDAM - De provincie Zuid-Holland, stadsregio Rotterdam en de gemeente Rotterdam blijven investeren in een schonere binnenvaart en een verbetering van de luchtkwaliteit. De partijen stellen net als vorig jaar middelen beschikbaar voor een binnenvaartregeling. Deze keer is de regeling toegespitst op het aanbrengen en in bedrijf hebben van een SCR-katalysator. Belangstellenden kunnen van 1 september 2014 tot 1 oktober 2014 subsidieaanvragen indienen.

Subsidieaanvragen indienen

De regeling is versmald door de ervaringen met de vorige regeling: ‘Milieumaatregelen binnenvaart Zuid-Holland’. Nu kan men alleen subsidie aanvragen voor de aanschaf en de verbruikskosten van een SCR-katalysator aan een motor van een binnenvaartschip, dat in de regio Rotterdam vaart.

In een SCR-katalysator worden rookgassen van stikstofoxiden ontdaan en omgezet in onschadelijk water en stikstof. Ook voor deze regeling geldt;  hoe groter het effect van de maatregelen op de luchtkwaliteit, hoe hoger de subsidie. De regeling is met name interessant voor binnenvaartschepen met een CCR0 of CCR1 motor.

Subsidieplafond

De subsidieregeling kent een voorlopig subsidieplafond van € 3,3 miljoen. Ook heeft de provincie een traject in gang gezet waarbij middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling zijn aangevraagd om deze toe te voegen aan de regeling. Als deze aanvraag wordt toegekend, wordt dit subsidieplafond verhoogd naar € 4,8 miljoen.

Luchtkwaliteitsnormen

Nederland moet in 2015 voldoen aan Europese luchtkwaliteitsnormen. Om aan die normen te kunnen voldoen is het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) gestart. Ook zijn gelden beschikbaar gesteld voor regionale luchtkwaliteitsmaatregelen. De subsidieregeling maakt deel uit van het Regionaal samenwerkingsproject Verkeer en Luchtkwaliteit, één van de projecten uit het Provinciaal Actieprogramma Luchtkwaliteit. Hierin werken provincie, stadsregio en gemeenten samen aan schonere lucht door met andere partijen te zoeken naar vormen van schoner verkeer en een schonere industrie.

Het stimuleren van schonere scheepvaart is belangrijk, omdat ongeveer een kwart van de Nox-uitstoot en circa 13% van de fijnstofuitstoot in de regio Rotterdam afkomstig is van de uitstoot door schepen, die in en rond de Rotterdamse haven varen.

Foto's

 • Binnenvaartschip LIA
  Binnenvaartschip LIA
 • J.Roeland
  KLG EUROPE
 • J.Roeland
  BELVONA
 • J.Roeland
  NOVA CURA

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,980
Diesel1,624

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions