Clicky


Netanyahu ontslaat onderminister van defensie

Netanyahu ontslaat onderminister van defensie
15-07-2014 23:49 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag zijn onderminister van defensie de laan uitgestuurd. Dat melden Israëlische media. Danny Danon bekritiseerde Netanyahu eerder op de dag vanwege diens beslissing om akkoord te gaan met een Egyptisch plan voor een staakt-het-vuren.

Van een bestand kwam uiteindelijk niks terecht, omdat Hamas de wapenstilstand afwees en doorging met raketbeschietingen op Israël.

Netanyahu werd dinsdag door diverse mensen op de politieke rechterflank bekritiseerd, onder wie havik Avigdor Lieberman, de minister van buitenlandse zaken. Lieberman maakte onlangs nog een einde aan de samenwerking tussen zijn partij Yisrael Beiteinu en Netanyahu's Likud-partij, vanwege het oplopende conflict tussen Israël en Hamas.

Danon overschreed voor Netanyahu echter een grens door te zeggen dat Hamas Israël vernederd heeft en Israël zijn wil oplegt.

"Op het moment dat Israël middenin een militaire operatie tegen terreurorganisaties zit, en bezig is de veiligheid van Israëlische burgers te garanderen, kan de onderminister van defensie niet de leiders van de staat zo scherp bekritiseren", zei Netanyahu over Danon. "Zijn harde uitspraken, die vervolgens door Hamas werden gebruikt, zijn een teken van zijn onverantwoordelijkheid."

Als Danon zo weinig vertrouwen heeft in de regering waar hij deel van uitmaakt had hij moeten aftreden, zo redeneerde de premier. Aangezien hij dat niet deed zei Netanyahu dat hem geen andere keuze restte dan Danon te ontslaan. (Novum/AP)