Transport Online - Justitieminister Opstelten: Slachtoffer ladingdiefstallen wel geïnformeerd

Justitieminister Opstelten: Slachtoffer ladingdiefstallen wel geïnformeerd

Justitieminister Opstelten: Slachtoffer ladingdiefstallen wel geïnformeerd
15-07-2014 15:16 | Criminaliteit | auteur Marcel van der Voort

VENLO - Innova Trans in Venlo van Gerard Wigmans is slachtoffer van ladingdiefstal door Viking Internationaal Koel- en Vriestransport. De ondernemer hoorde amper iets van de politie en de daders zitten nog steeds niet achter slot en grendel. Dus reden voor Tweede Kamerlid Lilian Helder (PVV) om opheldering te vragen bij justitieminister Ivo Opstelten.

Ze vindt dat de politie en het Openbaar Ministerie (OM) niets doen tegen de ladingdiefstal van genoemd spookbedrijf Viking.

Helder vraagt zich af waarom Wigmans amper iets hoort van het OM en de politie. De minister doet voorkomen dat Wigmans wel voldoende aandacht krijgt. Opstelten: “De aangever - het bedrijf dat slachtoffer is geworden van deze praktijken – is door het onderzoeksteam gehoord. “

“De aangever heeft tijdens deze ontmoeting nog een extra verklaring afgelegd met betrekking tot de diefstallen. Verder zijn met hem afspraken gemaakt over vervolgcontacten.”

Zaak overgedragen

Hij legt uit: “De politie Noord-Limburg heeft deze zaak overgedragen aan de dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid. In deze zaak komen ook diefstallen voor die in het buitenland hebben plaatsgevonden. “

“Op dit moment zijn bij de politie twee diefstallen in België bekend. De samenwerking met de buitenlandse partners in dit onderzoek is goed. “

Aangifte

Het PVV-Tweede Kamerlid vraagt zich af waarom Wigmans eerst aan afspraak moest maken om aangifte van de ladingdiefstal te mogen doen. “Deelt u de mening dat dit de kwaliteit van de intake, en daarmee dus van de opsporing, niet ten goede komt?”, legt ze de minister voor.

Opstelten: “De politie werkt hard aan de verhoging van de kwaliteit van zowel het opnemen als het afhandelen van aangiftes. De aangifte vormt het begin van de gehele strafrechtketen en is daarom cruciaal voor de kwaliteit van de opsporing en vervolging. Met de Tweede Kamer heb ik hierover al meerdere keren uitvoerig van gedachten gewisseld. “

“Het bedrijf heeft inderdaad een afspraak gemaakt om aangifte te doen. Het is niet ongebruikelijk om een afspraak te maken om aangifte te doen. Reden hiervoor is dat internetaangifte nu alleen mogelijk is voor een beperkt aantal misdrijven en dat bij ingewikkelde aangiften gespecialiseerd personeel de aangifte opneemt.”

Gepraat in de ruimte

“Ik zie hier de uitspraken van een politicus met heel veel gepraat in de ruimte. Het zegt niets”, reageert Wigmans op de antwoorden van Opstelten.

“Er zijn twee mannen van de KLPD bij mij langs geweest. Maar ik had niet de indruk dat het was om mij te horen, maar om zelf informatie te krijgen omdat ze de zaak niet goed kenden.”

“De minister reageert op mijn aangifte. Die mogelijkheid tot aangifte was slecht. Ze wilden mij twee dagen later op afspraak laten komen. Uiteindelijk mocht ik ’s avonds mijn aangifte doen.

“Eerder deze maand ben ik er wel achter gekomen dat er zeven aangiftes zijn gedaan van ladingdiefstallen vermoedelijk door Viking.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,863
Diesel1,498

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen