Clicky


Chauffeursactie bij Boekestijn Transport Mill

Chauffeursactie bij Boekestijn Transport Mill [+foto's]
15-07-2014 11:14 | Transport | auteur Marcel van der Voort

MILL - Boze vrachtwagenchauffeurs hebben samen met vakbond FNV Bondgenoten actie gevoerd bij Boekestijn Transport in Mill.

“Deze actie is om te laten zien wat voor een bende het is in de transportbranche”, meldt bestuurder Edwin Atema op het moment dat het protest bij het transportbedrijf in volle gang is.

En voegt er even later nog aan toe: “Wij willen duidelijk maken welke constructies er worden gebruikt om goedkope chauffeurs te kunnen inzetten.”

Atema: "Wij zijn er met 50 chauffeurs naartoe gegaan. Bij dit bedrijf werken trouwens vooral chauffeurs uit Macedonië en Moldavië . Ik heb er geen Nederlandse chauffeurs gezien. Tot voor kort waren er zelfs buitenlandse planners die geen Nederlands spraken."

"Wij zijn eerst met zijn allen het kantoor ingegaan. Vervolgens kwam de politie. Daarna zijn wij buiten gaan staan. Op het bedrijventerrein tussen de vrachtwagens."

"Ik vermoed dat de directeur er wel is, maar die laat zich niet zien. Ik hoop dat hij met ons in gesprek gaat."

"Met deze actie willen wij aandacht. Zo willen we dat de opdrachtgevers juridisch aansprakelijk worden gesteld", legt Atema uit.

Bijval

De actie kreeg bijval van verschillende chauffeurs en andere sympathisanten.

Van Boekestijn is bekend dat er naast de bedrijfslocatie in Mill ook een Poolse vestiging is.

Genoemde vakbond voert deze periode veelvuldig actie. Dat zorgt ervoor dat de onderwerpen goedkope arbeidskrachten uit andere landen en gelijk loon, gelijk werk, weer volop gespreksonderwerpen.

"Op dit moment hebben wij last van die actie", bekent een medewerkster om 11.20 uur. Daarom wellicht was er op directieniveau niemand aanwezig om een reactie te geven.

Reactie

Een woordvoerder van het bedrijf geeft na afloop van de actie een reactie aan de nieuwsredactie van Transport Online: “Omdat de actievoerders ongevraagd op het terrein waren heeft een medewerker de politie gebeld.”

“Hadden ze ons even gebeld dan waren we gewoon in gesprek gegaan. Ik snap dat ze dat ze in actie komen als iemand slechts voor 400 euro per maand achter het stuur zit. Maar dat gebeurt niet bij ons. Ze krijgen allemaal betaald via de Poolse cao.”

“Natuurlijk scheelt dat ons, maar wij doen dat volgens de regels en al 15 jaar. Wij gebruiken zeker geen schijnconstructies.”

©Foto's: Edwin Atema