Clicky


'Vakbondsman vindt cao's uit de tijd'

'Vakbondsman vindt cao's uit de tijd'
14-07-2014 09:12 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De collectieve arbeidsovereenkomst zoals we die nu kennen is verouderd en drastisch aan vernieuwing toe. Dat vindt vicevoorzitter van CNV Vakmensen Piet Fortuin. Een bredere afspraak waar ook contractors, schijnzelfstandigen en uitzendkrachten onder vallen, moet 'een tweedeling van de arbeidsmarkt voorkomen', zegt hij maandag in De Telegraaf.

De centrale afspraken die de bonden met werkgevers maken hebben steeds minder draagvlak, constateert Fortuin. Niet alleen bij werkgevers, maar ook bij werknemers. "Ik ben voor raamcao's waarin zaken als lonen en pensioenen zijn geregeld, terwijl zaken als roosters op bedrijfsniveau worden afgesproken", aldus Fortuin. "Maar daar zouden dan niet alleen meer de mensen die direct bij een werkgever in dienst zijn onder moeten vallen."

Veel werkgevers klagen al geruime tijd over de verouderde manier van afspraken maken. Fortuin deelt die kritiek, zolang dat niet in hoofdzaak neerkomt op een goedkopere cao voor de werkgevers, schrijft de krant.

Fortuin ziet daarnaast het vakbondslandschap veranderen. Bonden werken steeds vaker samen. CNV Vakmensen werkt bijvoorbeeld veel met CNV Dienstenbond en De Unie. Op termijn zou een fusie zelfs tot de mogelijkheden behoren. "Het zou mooi zijn als er in de toekomst twee sterke vakcentrales overblijven in ons land, elk met een duidelijk eigen profiel", laat hij optekenen. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,965
Diesel1,651

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions