De Rooy transport neemt elektrische truck in gebruik

De Rooy transport neemt elektrische truck in gebruik
10-07-2014 19:18 | Overig | auteur De Redactie

UTRECHT - “Als de truck net zolang meegaat als wij er op hebben moeten wachten, dan gaan Utrecht en Houten een langdurig schone toekomst tegemoet”, grapte directeur Peter de Rooy tijdens de ingebruikname van zijn eerste volledig elektrisch aangedreven 19 tons Hytruck. Het voertuig werd gisteren officieel aan het ‘t Goyse transportbedrijf overgedragen en gaat ingezet worden voor stedelijke distributie in de Domstad en omliggende plaatsen. Daarmee komt het totaal aantal duurzame voertuigen van De Rooy Transport op tien. Een respectabel aantal waarmee het bedrijf uit ’t Goy laat zien serieus koploper in duurzaam transport te willen zijn.

Dat de aflevering langer duurde dan gedacht, ligt voor een deel aan de hoge eisen die De Rooy Transport zelf aan het voertuig stelt. “Wij wilden een extra grote actieradius voor de truck zodat hij zo breed mogelijk zero emissie in te zetten is”, aldus De Rooy. “Daarom hebben wij aan Hytruck gevraagd de accucapaciteit tot 200 kW te vergroten. Alleen bleek het perfect afregelen van de benodigde elektronica net iets weerbarstiger dan we gehoopt hadden. Ik zie dat als één van zaken waar je als koploper tegenaan loopt: je staat vooraan in een ontwikkeling die nog in volle gang is.”

De Rooy heeft de extra power nodig omdat hij anders dan de meeste elektrische vervoerders van buiten de stad werkt. “Wij verwachten dagelijks een 200 kilometer te gaan rijden. Dat komt omdat we met de auto een proef gaan nemen waarbij hij de aanvoer voor onze kleinere auto’s in de stad gaat verzorgen. Een soort zero-emissie rijdende hub dus. Dat moet nog meer efficiëntie en een verdere transitie van verbrandingskilometers naar zero-emissie gereden kilometers opleveren. Speciaal met dat doel maakten wij een compleet wegschuivende vaste zijwand in de laadbak. Dat spaart tijd en moeite en daardoor kan de chauffeur snel in en uitladen.”

De Rooy kocht de elektrische Hytruck in het kader van het Proeftuinproject van het voormalig AgentschapNL. “Voor ons was het een logische stap voorwaarts. Wij rijden al tot volle tevredenheid met Groengas-trucks. We merken dat we daarmee niet alleen rendabel kunnen vervoeren maar ook veel additionele business aantrekken. Ik zie nu dat mijn prospects en klanten ook grote interesse hebben in een 100 procent uitstootloze auto. Voor mij een bewijs dat er steeds meer bedrijven zijn die de meerwaarde van schoon vervoer actief inzetten ter ondersteuning van hun eigen business case. De 90 procent CO2-reductie die wij met onze groengasauto’s realiseren is al mooi. Maar helemaal niets uit de uitlaat is natuurlijk beter. Sterker nog: er zit niet eens een uitlaat op!”

De Rooy Transport is inmiddels bijna vier jaar bezig met groengas-voertuigen in de nationale en stedelijke distributie. “Toen wij daar vijf jaar geleden de eerste tests mee deden, was dat nog een avontuur. Ik wilde als bedrijf graag mijn verantwoordelijkheid voor het klimaat en het milieu in de binnensteden nemen. Maar het moest wel kunnen. Inmiddels is dat voor ons een gepasseerd station. Wij kopen nu net zo makkelijk Groengas voertuigen als we vroeger gewone trucks kochten. Ons is gebleken dat de betrouwbaarheid het niet onder doet voor een diesel. Als je dat koppelt aan de reductie op de brandstofkosten die wij ervaren, begrijp ik niet dat er inmiddels geen files voor de groengas-pomp staan. Het is wel jammer dat écht groengas maar mondjesmaat te koop is. Ook wij moeten, gezien de hoeveelheden die wij nodig hebben, werken met certificaten."

Voor de elektrische truck heeft De Rooy groene stroom tot zijn beschikking . “Een deel daarvan komt al van onze eigen zonnepanelen.”Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 20 mei t/m zondag 26 mei

Alle Rijverboden