Clicky


Huizen eurozone dalen amper in prijs

Huizen eurozone dalen amper in prijs
10-07-2014 11:30 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Woningen in de eurozone zijn in de eerste drie maanden van dit jaar slechts licht in prijs gedaald. De gemiddelde woning werd 0,3 procent goedkoper in vergelijking met dezelfde maanden van vorig jaar, zo blijkt donderdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. In Nederland daalden de huizenprijzen met 0,9 procent.

Ook in vergelijking met de laatste maanden van vorig jaar daalden de huizenprijzen in de eurozone met 0,3 procent. In Nederland lijkt de huizenmarkt in het eerste kwartaal de weg naar boven weer te hebben gevonden, aangezien woningen op kwartaalbasis met een half procent in waarde stegen.

In de Europese Unie als geheel stegen de huizenprijzen ook in vergelijking met het vierde kwartaal. Een doorsnee woning werd in de 28 lidstaten 0,2 procent duurder. Op jaarbasis is de prijsstijging in het Europese statenverband nog veel sterker. Huizen werden daar het afgelopen jaar gemiddeld een procent duurder, aldus de statistici.

De cijfers van Eurostat zijn aanmerkelijk minder positief dan die van makelaarsvereniging NVM. Volgens de brancheclub werden Nederlandse huizen in de eerste drie maanden van dit jaar juist 1,2 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder. Ten opzichte van het vierde kwartaal stegen huizenprijzen in Nederland met 0,3 procent. De NVM komt dinsdag met de verkoopcijfers over het tweede kwartaal. (Novum)