Clicky


'Minder op vakantie door nasleep crisis'

'Minder op vakantie door nasleep crisis'
09-07-2014 12:33 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Nederlanders gaan dit jaar minder vaak op vakantie dan vorig jaar en hebben bovendien minder geld te besteden als ze besluiten wel te gaan. Het aantal vakanties daalt dit jaar met één procent naar 35,2 miljoen, evenveel als in 2007. Dat verwacht het economisch bureau van ING. De nasleep van de crisis is de oorzaak van de daling.

Zo'n 22 procent van de Nederland geeft aan minder aan een vakantie te kunnen besteden dan vorig jaar, twaalf procent juist meer. Iets meer dan de helft van de vakantiebestemmingen ligt buiten Nederland. Een gemiddelde Nederlander gaat 2,1 keer op vakantie, blijkt uit het onderzoek.

Met name de onzekerheid over de arbeidsmarkt en de eigen portemonnee maakt consumenten voorzichtig. 2014 is een overgangsjaar, verwachten de economen bij de bank. Ze denken dat de bestedingen van consumenten in de tweede helft van dit jaar weer aantrekken. Vorig jaar daalde het aantal vakanties nog met drie procent.

Consumenten geven dit jaar online 3,8 miljard euro uit aan vakanties. Dat is twee keer zo veel als in 2005, blijkt uit het onderzoek. Het aantal fysieke reisbureaus daalde vorig jaar met dertien procent. (Novum)