Clicky


Van Gaal laat zich niet in kaarten kijken

Van Gaal laat zich niet in kaarten kijken
09-07-2014 09:21 | Sport | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Louis van Gaal hult zich in nevelen over de opstelling van het Nederlands elftal woensdag in de halve finale tegen Argentinië. De bondscoach weet nog niet of hij over Ron Vlaar en Leroy Fer kan beschikken. Robin van Persie heeft last van zijn maag en is ook nog een vraagteken. Het herstel van Nigel de Jong verloopt daarentegen voorspoedig en mogelijk kan hij al weer spelen.

Bij Argentinië is alleen Angel di Maria geblesseerd. Sergio Agüero is weer fit verklaard. Het land staat voor het eerst sinds 1990, toen uiteindelijk in de finale van Duitsland werd verloren, in de halve eindstrijd van een WK. Superster Lionel Messi moet zijn faam nu waarmaken in de nationale ploeg.

Het treffen met Argentinië is het vijfde tussen de twee landen op een WK. In 1974 (4-0) en 1998 (2-1) won Nederland en in 2006 kwam er een 0-0 gelijkspel uit de ontmoeting. De enige keer dat Argentinië won was wel direct de belangrijkste: de WK-finale van 1978 werd in de verlenging met 3-1 beslist door de Zuid-Amerikanen.

Nog vier keer speelden Oranje en Argentinië vriendschappelijk tegen elkaar. Ook in die wedstrijden heeft Nederland een betere balans. Twee keer won Oranje, twee keer werd het gelijk.

Opvallend detail is dat de wedstrijd valt op de Argentijnse Onafhankelijkheidsdag. Het land viert dat het 198 jaar bestaat. Ook het overlijden van voetballegende Alfredo di Stefano maandag zal de Argentijnen extra motiveren. (Novum)